VM: Island föll på målsnöret – så gick det i måndagens matcher

Islands flagga. Foto: Avdo Bilkanovic / BILDBYRÅN

Under måndagskvällen avgjordes åtta matcher i damernas VM. Kamerun tog en historisk plats i huvudrundan, Island föll på målsnöret och Japan briljerade i krossen. Nedan följer en kort sammanfattningen av måndagens matcher.

Grupp B

Kamerun startade piggt och tog tidigt en ledning i matchen mot Paraguay. Men Paraguay lyckades hålla sina nerver i schack och kvitterade snart till 8–8. Därefter var det fortsatt jämnt och ställningen var lika i halvtid. Kamerun lyckades i den andra halvleken göra ett litet ryck och gick upp till en tvåmålsledning. Paola Ebanga, som blev matchens bästa målskytt med nio mål, var en viktig pjäs i Kamerun och laget hade snart utökat sin ledning till 22–18. Drivna av Fernanda Insfran, som avslutade matchen med sju mål, minskade Paraguay avståndet och matchen var fortsatt jämn. Men under de avgörande minuterna såg båda lagen nervösa ut och missade många skott. Kamerun gick segrande ur matchen och säkrade därmed en plats i huvudrundan, för första gången någonsin. Paraguay får hoppas på bättre lycka i presidents cup.

Den första halvleken mellan Ungern och Montenegro kan beskrivas som en målsnål historia. Lagen kämpade väldigt hårt för varje mål och försvarade bättre än vad de anföll. Både Blanka Biro och Marta Batinovic spelade riktigt bra och hade en hög räddningsprocent i den första halvleken. Men det var i den andra halvleken som Batinovic verkligen strålade och låg bakom Ungerns relativt långa måltorka. Montenegro visade upp handboll av hög kvalitet och Dijana Mugosa och Tatjana Brnovic glänste i offensiven. När slutsignalen tjöt var Montenegros seger ett faktum och laget avslutade gruppspelet med maximala poäng. Även Ungern är vidare till huvudrundan.

Grupp D

Angola behövde bara ett oavgjort resultat mot Island för att säkerställa en plats i huvudrundan och oavgjort var vad de fick. Matchen var jämn från start till slut och det var först i början av den andra halvleken som Angola gjorde ett ryck och 15–14 blev snart 19–14. Men Island återhämtade sig och den sista kvarten bjöd på stor dramatik. Båda lagen tog timeout i slutminutrarna, men med drygt 30 sekunder kvar gjorde Island ett felaktigt byte och fick en tvåminuters utvisning när laget låg under med 25–26. Sandra Erlingsdottir gjorde mål med knappt tio sekunder kvar och jämnade ut ställningen. Men det blev tillslut Angola som gick vidare till huvudrundan, medan Island föll på målsnöret och istället får spela presidents cup.

Matchen mellan Frankrike och Slovenien inleddes jämnt och lagen bytte mål med varandra. I halvtid ledde Frankrike endast med två bollar och det var fortfarande ovist vem som skulle ta hem segern. I början av den andra halvleken gjorde Frankrike dock ett ryck och 17–15 blev snart 21–16. Fransyskorna fortsatte driva upp tempot och ledningen blev allt större. Matchen kändes redan avgjord i de tio sista minutrarna och Frankrikes seger innebär att laget har tagit full pott i gruppspelet. Både Frankrike och Slovenien var klara för huvudrundan innan kvällens match.

Grupp F

Iran gjorde det första målet, ett historiskt ögonblick för dem, när Nastaran Koudzarifarahani nätade efter 46 sekunder. Men därefter var det Japan som var överlägsna och gjorde 18 raka mål. Iran hade aldrig någon chans att vända Japans ledning. Det krävdes inte många sekunder innan Japan gjorde mål i sitt anfallsspel och deras försvarsspel kan man inte klaga på, när laget enbart släppte in tio bollar på 60 minuter. Japan säkrade sin största seger någonsin i ett VM-sammanhang och tar sig därav vidare till huvudrundan. Iran, å andra sidan, får hoppas på en bättre prestation i presidents cup.

Tyskland fick den bästa starten och tog ledningen med 4–0. Därefter var det fortsatt Tyskland som hade övertaget och behöll ledningen fram till halvtid. I den andra halvleken stod Tyskland fortsatt bra bakåt och Polen hade svårigheter att göra mål framåt, vilket resulterade i att Tyskland kunde dra ifrån ytterligare. Med sina sju mål i denna matchen var mittsexan Alina Grijseels den främsta målskytten. Både Tyskland och Polen var redan sedan tidigare klara för huvudrundan. Men efter kvällens match står det klart att Tyskland vann gruppen.

Grupp H

Det var Kongo som fick den bästa starten, mycket tack vare mittsexan Fanta Diagouraga och högerkanten Neida Klenn Divoko Kangou. Men när Kangou skadade sig, började Kongo möta på problem i sitt spel och Argentina kom därför ikapp. Därefter spelade lagen jämnt och i halvtid skiljde det enbart en boll lagen emellan. Det var först när det var tio minuter kvar som ett av lagen ryckte ifrån. Argentina var tydligt starkare och kanske något mer rutinerat, när de seglade ifrån efter fyra raka mål och säkrade segern. Kongo får nöja sig med spel i presidents cup, medan Argentina säkrade en plats i huvudrundan.

Nederländerna och Tjeckien inledde matchen jämnt. Även om Petra Kudláčková stod bra i målet, kunde Nederländerna göra ett litet ryck. Det berodde mycket på Tjeckiens teknsika fel i offensiven. I halvlekens sista tio minuter stängde Yara Ten Holte igen och Nederländerna gick till pausvila med en sexmålsledning. I den andra halvleken såg dock Tjeckiens anfallsspel desto piggare ut och laget började komma ikapp något. Dock tappade Tjeckien fokus i mitten av halvleken och Nederländerna, drivna av Nikita Van Der Vliet och Bo Van Wetering, kunde dra ifrån ordentligt. Nederländernas seger innebär att laget toppar gruppen. Både Ungern och Nederländerna var klara för huvudrundan innan kvällens möte.

VM 4 december:
Grupp B
Kamerun–Paraguay 26–23 (12–12)
Montenegro–Ungern 24–18 (7–10)

Grupp D
Angola–Island 26–26 (15–14)
Frankrike–Slovenien 31–27 (17–15)

Grupp F
Japan–Iran 42–10 (20–3)
Tyskland–Polen 33–17 (19–10)

Grupp H
Argentina–Kongo 31–26 (14–15)
Nederländerna–Tjeckien 33–20 (14–8)