VM: Favoriterna gjorde jobbet när huvudrundan inleddes

Nora Mørk. Foto: Jesper Zerman/Bildbyrån.

Huvudrundan inleddes under onsdagskvällen. Då gick förhandsfavoriterna ut och visade klassen direkt. Bland styrkedemonstrationerna stack bland annat Frankrikes överkörning mot Österrike ut – men även Norges pulverisering av Angola, där även Nora Mørk fick göra sina första mål i turneringen. 

Under onsdagseftermiddagen inleddes den efterlängtade huvudrundan. Slovenien ställdes mot Sydkorea i en match som behövde vinnas för att den reella chansen på avancemang skulle leva vidare.

Då fick slovenerna ut och imponerade i den första halvleken, vilket gjorde att man hade med sig en 19–14-ledning inför den andra akten. Därefter bevakade man sin ledning och Ana Gros vilades bland annat under den andra akten. Detta till trots kunde man hålla undan och vinna med 31–27, vilket satte press på Frankrike och Norge inför deras matcher senare under kvällen.

Franskt styrkebesked

Men Frankrike, som blandade och gav i det inledande gruppspelet, visade att man har varvat igång ordentligt. Österrike blev en riktig munsbit för Olivier Krumbholz lag. Halvtidsresultatet 25–14 talade sitt tydliga språk och matchen var i parktiken avgjord redan där. I den andra halvleken utökades ledningen och slutresultatet skrevs till komfortabla 41–27.

Därefter gick den andra gruppfavoriten, Norge, in i huvudrundan. Efter en trevande matchupptakt ryckte Norge ifrån och med resultatet 20–9 i paus var matchen givetvis avgjord. Därefter passade norskorna på att spela ut registret inför publiken i Trondheim. Slutsiffrorna skrev till sist till 37–19, men det viktigaste av allt var kanske att Nora Mørk fick göra sina tre första mål i detta världsmästerskap.

Spanien skakat

I den fjärde gruppen gjorde Tjeckien jobbet mot Ukraina. Därefter hade Spanien större problem än förmodat mot Argentina, men efter ett ryck i mitten av den andra halvleken kunde man hålla undan och ta ett stort steg mot en plats i kvartsfinalen.

I den sena matchen visade även Nederländerna vart skåpet ska stå genom att gå ut och göra 18–12 under den första halvleken mot Brasilien. Den andra halvleken blev sedan mest av akademisk betydelse där Per Johanssons lag kunde hålla undan och vinna med 35–27 och således fortsatt ha greppet om en kvartsfinalplats.

VM 6 december: 

Sydkorea–Slovenien 27–31 (14–19)

Ukraina–Tjeckien 23–30 (11–15)

Frankrike–Österrike 41–27 (25–14)

Spanien–Argentina 30–23 (12–13)

Nederländerna–Brasilien 35–27 (18–12)

Norge–Angola 37–19 (20–9)