Trefilov: ”Jag skulle vilja ha två Vyakhireva”

Rysslands Anna Vyakhireva. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

I och med segern över Rumänien (28-22) blev Ryssland klara för final. Den ålhala högernian Anna Vyakhireva var med sina 13 mål en viktig pusselbit för att finalplatsen skulle kunna säkras. Under presskonferensen efter matchen intog Trefilov en ödmjuk hållning. 

– Jag vill gratulera laget som har tagit sig till final, säger han. Jag tror att det är bättre att ni talar med tjejerna den här gången, jag stod bara vid sidan medan de gjorde jobbet. Grattis igen. Jag vill också gratulera Rumänien som trots att de tappade en nyckelspelare gav oss en ordentlig match. Nu får vi se vad som händer.

Av de ryska journalisterna får Trefilov frågan vad han tyckte om matchen:

– Jag var inte nöjd med starten. Jag skrek och skrek, men spelarna förstod att Rumänien var lite svagare utan Neagu och slappnade av. Men i slutet skärpte de sig. I andra havlek ville jag få in mina reserver lite, för matchen på söndag kommer bli tuff och vi kommer behöva hela bänken.

Trefilov har tidigare nämnt att det som avgjorde OS 2016, då Ryssland tog guld, var att de lyckades använda alla spelare i laget. Han får frågan om vad han tyckte om Anna Vyakhirevas match:

– Vyakhireva i form, jag skulle vilja ha två sådana. Anna tar tag i matchen, men ibland lite för mycket. Jag skulle önska att vi hade en lika bra spelare på vänsternian. Anna Sen spelade mot Rumänien, men vi får hela tiden använda henne för att täppa till problem. Hon spelar på linjen, som vänsternia och som mittnia. Om vi kunde ha henne bara på en position tror jag att hon skulle göra det ännu bättre.

Vyakhireva själv svarar med samma ödmjukhet:

– Jag behövde ingen extra motivation för en semifinalmatch, och jag bryr mig verkligen inte om hur jag själv spelade i matchen. Huvudsaken är att vi vann. Grattis till hela laget, allihop, vi gjorde ett fantastiskt jobb. Jag vill också tacka och önska det rumänska laget lycka till. De har lite problem nu, men även de gjorde ett mycket bra jobb.

Finalmatchen spelas imorgon, och där väntar hemmanationen Frankrike. Frankrike och Ryssland spelade ju öppningsmatchen, en match där Ryssland till slut tog hem segern med 23-26. Returmötet börjar 17:30. Trefilov får nöja sig med en Anna Vyakhireva, men bara det är en lyx som nog många tränare skulle önska sig.