Sverige lottades mot Slovakien i playoff till VM 2019

Henrik Signell och Sverige väntar på VM-kvallottningen. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Inför EM-finalen imorgon passade EHF på att lotta ut playoff-matcherna i Paris till VM 2019 i Japan. Sverige lottades mot Slovakien. Det första mötet kommer att spelas i Sverige mellan 31 maj – 2 juni. Returen i Slovakien sker mellan 4-6 juni.

Ett överlag väldigt fint EM av Sverige har knappt tagit slut innan det var dags att börja snegla mot nästa mästerskap, VM 2019 i Japan. För att ta sig dit måste Sverige nu ta sig förbi Slovakien i ett dubbelmöte.

– Även om det är ett år kvar så började vi redan när vårt EM-äventyr tog slut i går att börja prata om VM i Japan. Spelarna älskar att att spela mästerskap och vi kommer att göra allt för att ta oss dit. Slovakien är ingen dålig motståndare, men jag har goda förhoppningar om att vi ska kunna besegra dem och kvalificera oss för VM, säger Henrik Signell på Handbollslandslaget.se.

Slovakien har inte spelat i ett mästerskap sedan EM 2014 i Ungern/Kroatien. Då fick man till och med Sverige i gruppen, som i övrigt bestod av Tyskland och Nederländerna. Sverige vann då med 31-22 och skulle sluta trea i hela mästerskapet. Slovakien kom sist i gruppen med tre stora förluster. EM-mötet är senaste gången som Sverige och Slovakien har mött varandra.

Den mest profilerade spelaren i slovakiska lägret är 37-åriga högerkanten Lýdia Jakubisová som sedan 2011 spelar i tyska storklubben Thüringer.

Totalt får 24 länder delta i Japan i december 2019, Europa har 13 platser. Frankrike som regerande mästare plus Nederländerna, Rumänien och Ryssland som också kämpar om EM-medaljer är redan klara.

De övriga playoff-mötena:
Kroatien–Tyskland
Danmark–Schweiz
Vitryssland–Norge
Serbien–Polen
Tjeckien–Montenegro
Makedonien–Slovenien
Österrike–Ungern
Spanien–Island

Tidigare VM-klara länder:
Värdnation: Japan
Världsmästare: Frankrike
Sydamerika: Brasilien, Argentina
Asien: Kina, Kazakstan, Sydkorea
Oceanien: Australien
Afrika: Senegal, Angola, Kongo-Kinshasa
Europa: Ryssland, Nederländerna, Rumänien