Sverige ute ur VM – Danmark vidare

Jamina Roberts. Foto: Jan Christensen, VM i handboll för damer 2015

VM 2015 är över för svensk del. Danmark vann med 26 – 19 och avancerar till kvartsfinal.

Det blev en rödvit fest när åttondelsfinalen mellan Sverige och Danmark avgjordes i Boxen i Herning. Hemmanationen i VM avancerade vidare till kvartsfinal efter klar vinst med 26 – 19.

Sverige inledde lovande och med 14 minuter spelade stod det 6-6 och matchen var jämn. Efter 16.42 på matchklockan gjorde Sverige sitt mål nr 7 men sen var det slut på målproduktionen i den första halvleken. Danmark tog över helt och blandade skicklighet med flyt i en perfekt mix samtidigt som Sverige tappade allt grundläggande handbollsspel.

Det saknades djup i anfallsspelet och man körde fast en och en i Danmarks försvar. Avsluten blev pressade i dåliga lägen och det gick till slut från desperat till uppgivet. I halvtid stod det 7 – 15.

I den andra halvleken skapade Sverige en viss nerv genom att jobba ikapp till underläge med bara tre mål. De hade fem-sex chanser att krympa det ytterligare till två mål men lyckades inte knyta ihop den säcken. Danmark kunde istället glida ifrån ytterligare och vinna med 26 – 19. Turnovers, alltså tekniska fel och liknande, ”vann” Sverige med hela 20 – 7 och det håller såklart inte i ett VM-slutspel.

För Danmark väntar nu Rumänien i kvartsfinal som slog ut regerande världsmästarna Brasilien med 25 – 22. Vinst där och semifinal spelas mot Norge eller Montenegro. Rumänien är laget vi får hålla på nu då de har en svensk förbundskapten i Tomas Ryde.

Danmark – Sverige 26-19 (15-7)
D: Stine Jørgensen 6, Anne Mette Hansen 3, Line Jørgensen 3, Kristina Kristiansen 3, Trine Østergaard 3, Louise Burgaard 2, Ann Grete Nørgaard 2, Mette Gravholt 2, Stine Bodholt 1, Pernille Holmsgaard 1 .
S: Johanna Ahlm 5 (3 straffar), Jamina Roberts 4, Isabelle Gulldén 3, Linn Blohm 3, Louise Sand 2, Linnea Torstenson 1, Anna-Maria Johansson 1

Matchens lirare: Rikke Poulsen (Danmarks målvakt)

Publik: 12 500 (Jyske Bank Boxen, Herning)