Sverige föll stort mot Norge: ”Känns som att vi inte hade mer energi”

Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Sverige höll jämnt i en kvart med favoriterna från Norge, sen var det roliga över. Norge tutade på och vann matchen med 38-29 (22-14). Sverige åker därmed hem med sjätteplatsen från ett i övrigt fint mästerskap.

Det var inget snack om vilket som var det mer energifyllda laget i matchen om femteplats. Norska kontringar, hårdare försvar och vassare avslut fällde avgörandet i Paris under eftermiddagen.

– Det känns som att vi inte hade mer energi än vad vi visade idag, tyvärr. Vi gjorde vad vi kunde men det fanns inte mer att hämta. Sen mötte vi ett Norge som fått upp ångan och som inte gör det lättare när man inte har fysisk och psykisk energi kvar, säger förbundskapten Henrik Signell efter matchen.

Sverige hade fin energi den första kvarten och höll då jämna steg med Norge. Blågult jagade visserligen oftast i början också men kvitterade till 10-10 i mitten av första. Mest oro i den norska defensiven skapade Carin Strömberg och Anna Lagerquist.

– Jag försöker ta den tiden man får. Idag tycker jag att jag kör på bra framåt och satsar in i läget. Det är det den rollen jag har här och då går jag all in på det, säger Carin Strömberg.

Tillsammans med Strömbergs kompromisslösa spel var Anna Lagerquist återigen Sveriges bästa spelare. Mittsexan är urstark i försvaret och idag fick hon fler inspel och gjorde flest mål (7) i Sverige. Hon hyllades även av Norges Camilla Herrem efter matchen.

– Jag måste säga att Anna Lagerquist har imponerat otroligt på mig genom turneringen. Hon är så sinnessjukt bra i försvar och väldigt duktig i anfallet. Så vi pratade mycket om det på taktiken inför matchen, att vi håller oss lite undan henne i försvaret. Ja, en riktigt riktigt bra spelare, säger Norges Camilla Herrem.

Själv gjorde Herrem sitt för Norge. Vänsterkantens japan med tillhörande knorr var matchens behållning. Hon, liksom de flesta norska spelarna, var också väldigt starka i kontringsspelet. När Sverige blev nekade av storspelande Silje Solberg i målet kontrade norskorna sönder Sverige i slutet av första och drog ifrån till hela 22-14 i halvtid.

– Man får inte hamna fel mot Norge, då är det superstarka på kontringarna. Och så har de många bra duellspelare och vi blir lite glesa bakåt i uppställt. Sen ordnar vi upp det i andra halvlek och står bättre och Bundsen gör några viktiga räddningar, säger Strömberg.

Johanna Bundsen och det svenska försvaret stoppade den värsta blödningen i andra halvlek men Norge lät aldrig Sverige komma nära på måltavlan. Matchen spelade ut sig själv och Sverige förlorade placeringsmatchen med 29-38.

Det återstår att se hur viktig placeringen blir i ett framtida OS-kval men vi tar med oss andra saker från EM. Vi tar med oss ett svenskt kämpa-lag med fint målvaktsspel och mental styrka bland alla skadebekymmer, vi tar med oss ett lag som höll jämnt mot världsmästarna Frankrike och slog Ryssland i en måstematch. Vi tar med oss ett (förutom sista matchen) ett mästerskap med otroligt jämna kamper och ett mående som sviktat mellan hjärtinfarkt och eufori.

Tack för resan, Sverige!