Svenska medier sviker EM – på vilka grunder?

Foto Tommy Holl/ IBL

När Sverige åkte ur damernas handbolls-EM lämnade också de svenska medier mästerskapet och vi på Handbollskanalen funderar på: Varför?

ANNONS
ANNONS
ANNONS

Ikväll spelas EM-finalen 2016 i handboll i Göteborg. Scandinavium har varit utsålt sedan länge och ett Europamästerskap i handboll är ett av de största idrottsevenemangen på damsidan.

När semifinalerna avgjordes i fredags var dock de svenska medierna som bortblåsta. På plats bland de skrivande fanns endast Handbollskanalen och TT. Varken SVT, Aftonbladet, Expressen, GP, DN eller någon annan av de stora svenska medierna ansåg att detta var relevant nyhetsbevakning.

Frågan är varför.

Och i vilken ände vi ska börja.

EM i handboll är som sagt ett av de största idrottsevenemangen inom damidrotten. Det är alltid svårt att göra balanserade mätningar men sett till åskådare på matcherna, TV-tittare, antal länder som både deltar och utövar sporten och antal språk borde vi alla kunna vara överens om att påståendet stämmer.

Vi köper att det finns evenemang som enskilt drar fler åskådare och TV-tittare men det är sällan dessa rör sig på svensk mark. Hur många svenska medier var på plats när EM-finalen i fotboll avgjordes på Friends Arena 2013? Troligen fler än TT och två hobbyskrivare.

Samtidigt har vi statistik från Champions League att luta oss emot där handbollen har högre publiksiffror är fotbollen. Mer om det kan ni läsa här.

Det finns också argument för att handbollen är relevant ur ett mer globalt perspektiv. EM sänds i 135 länder världen över och även om Europa dominerar sportsligt finns också kvalitet i både Sydamerika och Afrika. Det går ju fundera på hur mycket resurser som egentligen borde avsättas för diverse ishockey-turneringar i bortre Ryssland med C-landslagen på isen.

I helgen satsade också SVT vidare på sitt koncept Fotbollsfeber där de sänder herrfotboll från delar runt om i världen. Nu senast var det reportrar på plats när Hajduk Split mötte Dinamo Zagreb i den kroatiska ligan. 14 000 åskådare i en match som slutade 0-1. Det är väl trevligt att det hittas på nya koncept men är verkligen en fördjupning i herrfotboll att prioritera när det inte ens finns reporter på plats i damernas EM i handboll i Sverige?

Det är verkligen relevant att fråga sig: Varför?

Om vi ser till de rent ekonomiska aspekterna är det också märkligt. Ett mästerskap i Sverige borde vara drömläge att bevaka. Låga traktamenten, inga dyra utlandssamtal, inga flygresor till andra delar av världen, tidsskillnader eller andra hinder. Enkelt att sända någon till Göteborg om man inte redan har personer baserade i Sveriges näst största stad.

Nej, det är väl bara att konstatera att vi på Handbollskanalen och alla ni handbollsintresserade där ute i landet har ett jobb kvar att göra. Vi behöver med fakta och pedagogik visa för mediasverige att det faktiskt pågår väldigt mycket relevanta händelser som många är intresserade av ute i landet. De reportrar som väl får vara på plats gör ett jättejobb, det handlar bara om att de ska ens få uppdraget att bevaka och sedan resurser att göra det bra.

Att handbollens Champions League är större än fotbollen på damsidan, att damernas EM är större än VM i innebandy för herrar och att publiksiffrorna ökar i både Handbollsligan och SHE är exempel på faktum som till slut måste göra skillnad. Om vi alla tillsammans fortsätter arbeta i en positiv anda för handbollens utveckling på alla nivåer har vi chansen att stegvis genomföra förbättringar även hos de som ännu inte riktigt sett det perspektivet på handbollen förut. Det handlar inte längre bara om Bengan Boys och Bella Gulldén, handbollen börjar bli konkurrenskraftig på riktigt.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here