Svensk utklassning – största vinsten någonsin mot ett ryskt landslag

Linn Blohm jublar. Foto: Daniel Stiller / BILDBYRÅN

Sverige fortsätter att imponera stort och kopplar ett grepp om en slutspelsplats i grupp B. Segersiffrorna 36–24 (15-9) speglar matchbilden. Ett kompakt försvarsspel och tempofyllt anfall ligger bakom vinsten, som är detn största någonsin mot ett ryskt landslag.

Sverige satte tonen redan efter i början av matchen. Vid 7-4, efter ett snabbt kontringsmål på en passning av Johanna Bundsen, tog ROC (Ryska olympiska kommittén) timeout i den 13:e minuten.

Men svenskorna fortsatte att sätta tryck i anfallspelet. Carin Strömberg gjorde sitt tredje mål vid 8-4 och briljerade från sin mittposition. Viktorija Kalinina i det ryska målet hindrade Sverige att dra ifrån ännu mer, men i stort sett varje anfall ledde till en målchans.

Ryskorna gjorde bara fem mål på de första 20 minuterna. Efter det fick de en del kontringar efter svenska bolltapp, men i det uppställda försvarsspelet bildade Linn Blohm och Anna Lagerquist en mur.

Jamina Roberts utmanade med fart och fixade straffar och utvisningar och bidrog hela tiden till att sätta tryck och öka farten och intensiteten.

ROC krympte övertaget till ett måls underläge, men då tog Axnér en timeout och efter den drog Sverige ifrån och var sedan aldrig riktigt hotat.

Carin Strömberg styrde och ställde. Hon gjorde fem mål i första halvlek och stod för flera inspel till Linn Blohm, som alltid var spelbar på linjen. Nathalie Hagman fick ytor på kanten och satte sina lägen. Lindqvist, Carlson och Petrén hittade luckor för genombrott och drog isär det ryska försvaret. Det svenska försvarsspelet satt nästintill perfekt.

Satte fart direkt

Efter halvtidsvilan satte Sverige fart direkt med skarpa passningar från Bundsen och speed från Roberts. Emma Lindqvist missade flera lägen men fortsatte utmana och jobbade hem föredömligt med flera återerövringar.

Mathilda Lundström bjöd på en japan efter knappt fem minuter. Elin Hansson kom igång med ett par mål från sin kant.

Med sju minuter kvar hade Sverige en tiomålsledning (31-21) och ROC tog en timeout. Sverige fortsatte att hålla uppe tempot matchen ut och stod för en prestation som kanske var den bästa som ett svenskt damlandslag gjort på tio år, enligt Discoverys expertkommentator, Per Johansson.

Sverige vinner med tolv måls marginal. Segern var den största någonsin mot ett ryskt landslag (Sovjet och OSS inräknat). Tidigare var det niomålssegern i EM 2018, då Sverige vann med 39-30.

SVERIGE–ROC 36–24 (15–9)

Sverige: Carin Strömberg 8, Jamina Roberts 7, Linn Blohm 5, Mathilda Lundström 4, Melissa Petrén 4, Nathalie Hagman 3, Elin Hansson 3, Jenny Carlson, Emma Lindqvist.

ROC: Polina Vedechina 5, Julija Managarova 3, Polina Kuznetsova 3, Anna Vjachireva 3, Antonina Skorobogatjenko 3, Jekaterina Ilina 2, Daria Dmitrijeva 2, Polina Gorsjkova, Olga Fomina, Jelena Michajlitjenko.