Stjärnorna hyllar Axnér: ”Extremt glad att det går bra för honom”

Foto: Bildbyrån & HC Erlangen

Tomas Axnér hyllas idag överallt för det jobb han har lagt ner sedan han tog över som förbundskapten för det svenska damlandslaget. När Sverige skrällde och tog en poäng mot Norge var Axnérs taktiska drag en stor del av succén. Nu stämmer två av 52-åringens tidigare adepter in i hyllningskören.
– Jag är extremt glad att det går så bra för honom och för tjejerna, säger Simon Jeppsson till Handbollskanalen.

Handbollskanalen har pratat med såväl Simon Jeppsson som Karl Wallinius, två spelare som Axnér flyttade upp i Lugis A-lag för många år sedan. Och de båda vänsterniorna håller inte tillbaka när de hyllar sin tidigare tränare.

– Det som kännetecknar Tomas mest är att han alltid är hungrig på att utveckla sig själv och i förlängningen sitt lag. Han är inte rädd för att testa nya grejer och det tror jag är viktigt i och med hur sporten utvecklas hela tiden. Som tränare måste du alltid ha flera ess i rockärmen och det har Tomas. Han är väldigt bra på att anpassa sig efter de spelare han har, säger Simon Jeppsson.

För snart tio år sedan fick Simon Jeppsson debutera i Lugis A-lag och det var Axnér som gav honom chansen. Enligt 26-åringen har Axnérs stil och ledarskap förändrats genom åren.

– Under mina första år i Lugis A-lag var han lite mer uppeldad på bänken. Nu har han blivit lite mer av en tänkare och han lägger mer energi på de taktiska bitarna. Igår startade han med Evelina Eriksson i mål, vilket var ett genidrag. Och det är samma sak med sju mot sex-spelet, när det fungerar är det fantastiskt. Så jag har verkligen bara ros att ge till de dragen.

När Simon Jeppsson hade utvecklats till Lugis stora stjärna flyttade Axnér upp hans naturlige efterträdare i A-truppen. Karl Wallinius fick sedan, likt Jeppsson, utvecklas i lugn och ro i den vinröda tröjan.

– Jag vet inte hur han är med landslaget, men med oss var han väldigt bra på att skilja på rollen som ledare och rollen som ens vän. I vissa situationer var det väldigt tydligt att nu var det Tomas som bestämde och då var det bara att lyssna. I andra kunde han vara med skämtsam och han fick en att känna sig lugn och trygg i det. Vi hade inte pressen på oss att alltid vara seriösa, säger Karl Wallinius.

Vissa tränare är enkla att prata med när det inte är match, men betydligt svårare att få kontakt med när matchen väl är igång. Hur är Tomas där?

– Man pratar väldigt mycket med Tomas, varje gång man kommer ut på bänken pratar vi och han har alltid en idé om vad han vill ska hända. Han sätter upp en tydlig matchplan och går igenom den steg för steg under träningarna. Därför är man alltid beredd på vad som ska hända och sedan är det upp till en själv vilken nivå man vill sätta. Tomas har alltid en plan för vad som ska hända i olika skeden av matchen, förklarar Montpellier-proffset.

– Han är bra på att inge ett lugn och sprider det lugnet under timeouter till alla spelare. Det är jäkligt viktigt. Sedan är han bra på att använda spelarna utifrån deras kapacitet och det tror jag är en stor anledning till att han har lyckats så bra med landslaget.

Simon Jeppsson kommer in på det faktum att Axnér mer och mer insåg att hans jobb var att utveckla spelare i Lugi för att de sedan skulle kunna nå till exempel Bundesliga eller franska ligan.

– Tomas har alltid trott på mig och han gav mig mer och mer tid för att bygga långsiktigt. Hans stora mål var att skyffla spelare vidare till proffslivet och jag kommer fortfarande ihåg hur genuint glad han blev för min skull när jag berättade att jag hade fått ett erbjudande från Flensburg. Det är jag så klart extremt tacksam för, säger Jeppsson.

– Det känns klyschigt att säga det men känslan var ändå att vi hade gjort den resan tillsammans.

Simon Jeppsson avslutar med en anekdot kring sin före detta tränare:

– Det har inte alltid varit guld och gröna skogar, men Tomas vet vad som krävs för att lyckas. Jag kommer ihåg att vi skulle ha ett videomöte inför en match och jag hade tagit fel på tiden så att jag kom typ 20 minuter för sent till mötet. Det var efter att jag hade skrivit på för Flensburg och då sa han till mig att ”gör du så här i Bundesliga kommer du att sitta på bänken och bli utfryst som en liten junior innan du hinner säga torschützenkönig” (skytteligavinnare på tyska, reds. anm). Det är den pressen som krävs för att lyckas och jag är extremt glad att se att det går bra för honom och för tjejerna.