Roberts & Wiberg om de taktiska dragen: ”Gäller att vi är lyhörda”

Johanna Wiberg. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Det svenska damlandslaget har tagit enorma kliv det senaste året och är numera en nation att räkna med även i de största matcherna. De taktiska dragen från ledarstaben imponerar, men så även spelarnas förmåga att ta till sig av instruktionerna.
– Det gäller att vi är öppna och lyhörda, säger Jamina Roberts till Handbollskanalen.

Sverige har visat sig vara skickliga på att anpassa allt från matchplan, taktik, laguppställningar och annat för att maximera prestationer under VM. Assisterande förbundskapten Johanna Wiberg utvecklar för Handbollskanalen hur ledarstaben och spelarna arbetar.

– Det är så klart otroligt mycket förberedelser och planering från oss på tränarsidan. Vi har känt under det här ett och ett halvt året att spelarna är väldigt bra på att köpa vad vi säger, ta det till sig och uträtta planen på rätt sätt. Det är mycket arbete från oss tränare att få ut informationen och taktiska förändringar till hela gruppen och sen även i smågrupper. Sedan förtydligar vi specifikt för vissa spelare och positioner där vi kanske gör större förändringar, säger Johanna Wiberg.

Det är en sak att få fram de taktiska direktiven under träning när det är lugnt men något helt annat att få spelarna att höra och förstå de taktiska dragen under match. Där har landslaget lyckats på ett bra sätt.

– Det är inte alltid det lättaste att få fram det under match. Men i slutändan är det Axnér som ska ha fingertoppskänslan och det är han otroligt bra på. Jag har vår videoanalytiker Pontus Ward Wiklund i mitt öra via telefon under hela matcherna och han är extremt taktiskt kunnig. Pontus säger något till mig och så säger jag det vidare till Axnér. Sedan är det upp till honom att hitta balans i det och det är han grymt bra på.

Den enskilt viktigaste spelaren i det svenska anfallsspelet är utan tvekan Jamina Roberts. Vänsternian är den skickligaste spelaren individuellt och ofta den som tar avslut eller gör valet. Roberts verkar trivas med hur ledarstaben jobbar.

– För oss spelare är det viktiga att vi är öppna och lyhörda i det som ska göras. Det är klart att grejer som vi gjorde mot Norge har testats tidigare, men ofta utan resultat. Mot Norge var det taktiska drag i bra lägen, men vi lyckades också ta det till oss på ett bra sätt. Senast vi tränade sju mot sex var i somras, så det var starkt och vågat att plocka fram och det och starkt av oss att genomföra det, säger Roberts.

Känslan är att ni spelare är mer förbannade än ni har varit tidigare, stämmer det?

– Jag tror att du har rätt i det. Vi lever på att vi är aggressiva och det känns som att vi har hittat en balans i det. Vi måste ta fram det utan att det blir för mycket.

Trots en nära på perfekt prestation var Sverige illa ute på slutet mot Norge. Men till skillnad för hur det har varit många gånger förr genom åren så lyckades Sverige ta sig tillbaka och lösa en poäng. En del av det handlar om taktik, en del om skicklighet och naturligtvis en del om mod.

– Det är något vi och tjejerna har byggt upp tillsammans. Modet finns där inom tjejerna och inom oss som team. Men det är givetvis en avvägning att göra med de taktiska detaljerna och samtidigt vara trygga i det vi gör och bara köra på, säger Wiberg.

Vinnarskallar är ett uttjatat begrepp inom sport, men känslan är att det finns fler spelare i dagens landslag som har den förmågan. Vad tror du, Johanna?

– Jag ska inte säga att vi har fler vinnarskallar, men kanske får de chansen att blomstra på ett annat sätt.

Jamina Roberts gjorde sitt första mästerskap redan 2010 och har varit med om flera stora segrar. Men frågan är om hon har tillhört en starkare grupp än den som just nu är på plats i Spanien.

– Vi har kanske haft större internationella stjärnor och namn tidigare, men kollektivt har vi verkligen hittat något nu. Det hjälper så klart att vi hade en go sommar under OS, men det finns också en fara i att vi hade det jättebra där och att man då tror att det ska komma av sig själv. Det har vi fått jobba med, säger den svenska stjärnan.

Ett litet orosmoment i det svenska laget är det faktum att spelare som Jenny Carlson och Melissa Petrén inte riktigt har kommit in i mästerskapet ännu.

– Det är ingen hemlighet att de två är här för att de ska avlasta de andra niometersspelarna. Mot Norge blev det inte så. Men det är två otroligt starka duellspelare som är här av en anledning och vi vet hur vi ska använda oss av spelarna, säger Wiberg.

Nu väntar Rumänien i en match som ”alla” förväntar sig att Sverige ska vinna. Men Roberts och Wiberg försäkrar att Sverige inte tar lätt på uppgiften.

– Vi är inte bortskämda med kvartsfinaler så vi behöver verkligen vara skärpta. Det blir vår viktigaste match så här långt och vi kommer att gå in och göra precis allt för att vinna, säger Roberts.

– Jag är inte orolig att vi kommer att ta för lätt på uppgiften. Vi är medvetna om förutsättningarna och det är inget som behandlas mer nu än det gjorde för en vecka sedan. Det finns med oss levande, fyller Wiberg i.