SPELARBETYG: De var bäst under VM

Sverige. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

VM är över för svensk del och Handbollskanalen ger de svenska spelarna betyg för deras insatser under mästerskapet. Betyget mäts i antalet hk-bollar där fem bollar är högsta betyg och en boll är lägsta.

Sverige slutade sjua i VM och här är Handbollskanalens betyg på de svenska insatserna.

Betygsskalan

5 – Världsklass
4 – Väldigt bra
3 – Bra
2 – Godkänd
1 – Kan bättre

Anna Lagerquist
Förmodligen världens bästa försvarsspelare. Gör aldrig en dålig match och så var det även i det här mästerskapet. Har kontrakt med Nyköbing Falster nästa säsong – men visst spelar Lagerquist i en större klubb nästa år.

Linn Blohm
Om Anna Lagerquist är världens bästa försvarsspelare är Linn Blohm världens bästa linjespelare framåt. Gör mål på i stort sett allt och är dessutom riktigt bra bakåt. Lär bli utsedd till VM:s bästa på positionen.

Filippa Idéhn
Gjorde några riktigt bra matcher och visade att hon har utvecklats till en av världens bästa målvakter.

Emma Lindqvist
Sett till förutsättningarna inför mästerskapet och att Lindqvist var med i ett VM för första gången har hon varit riktigt bra. Lite nervöst var det i de första matcherna, men efter det har Lindqvist, med all rätt, blivit en stabil startspelare.

Melissa Petrén
Vilken match Petrén gjorde mot Japan! Efter det har det inte gått fullt lika bra och speltiden har dessutom blivit mindre, men visade en högstanivå som kommer att hålla henne i landslaget i många år framöver.

Bella Gulldén
Det är svårt att förstå hur Gulldén redan kan vara så bra igen efter sin graviditet. Visst, inte samma ork och tempo, men fortfarande en spelare i världsklass som betyder så oerhört mycket för det här laget.

Jamina Roberts
Visst kunde Roberts gjort ett bättre mästerskap, men känslan var ändå att med mer speltid hade Roberts varit en av Sveriges absolut bästa. Var Sveriges bästa spelare i den så viktiga matchen mot Tyskland.

Carin Strömberg
Lagkaptenen fick inte mycket speltid i början av mästerskapet och när hon väl kom in såg det inte ut att fungera för mittnian. Kom sedan igång mer och mer och i den sista matchen var Strömberg en av Sveriges bästa spelare.

Olivia Mellegård
Tuff start på mästerskapet, men spelade upp sig rejält och visade hur bra hon kan vara. Lite mer självförtroende så kommer Mellegård att göra flera riktigt bra mästerskap framöver.

Mikaela Mässing
Den stora hjälten mot Spanien där Mässing visade att hennes spel håller på den högsta nivån. Hade en del bra stunder i andra matcher också, men stundtals jobbigt. Behöver mer speltid i sitt klubblag – då kommer Sverige att ha stor nytta av Mässing i många år.

Marie Wall
Hade precis som sina kantkollegor ett tufft mästerskap. Fick mycket speltid i början, men det blev mindre och mindre av den varan.

Nathalie Hagman
Självförtroendet och självklarheten i avslutslägena var inte riktigt där för Hagman efter en motig höst i klubblaget. Visade glimtvis vilken målspruta hon är.

Mathilda Lundström
Fick inte spela mycket och syntes inte mycket. Hade dock flera bra sekvenser i olika matcher. Lojal spelare.

Martina Thörn
Gjorde det riktigt bra i de matcher hon fick stå – men fick inte spela tillräckligt mycket för att betyget ska bli högre. Visade att hon förtjänade platsen i VM-truppen.

Johanna Forsberg
Precis som med Thörn och Lundström blev det inte mycket speltid, men Forsberg är en riktigt bra spelare som säkert hade fått mer speltid om hon inte hade haft två av världens bästa mittsexor framför sig.

Hanna Blomstrand
Det tar emot att sätta det här betyget eftersom alla känner till att Hanna Blomstrand opererade sin höft för några månader sedan. Ville väldigt mycket och gjorde det bra bakåt, men fick inte till det framåt alls. Väldigt omtyckt i hela laget och kommer med all säkerhet komma tillbaka starkare. En härlig pådrivare och lagspelare som försökte lyfta Emma Lindqvist istället när hennes eget spel inte riktigt satt där.