Skräll nummer 2 – Spanien klart för VM-final

Almudena Rodriguez Rodriguez. Photo: Daniel Stiller / Bildbyrån

Nederländerna skrällde mot Ryssland och gick till final – Spanien stod för en ännu större skräll och är klart för VM-final efter 28–22 mot Norge.

Precis som i semifinalen mellan Ryssland och Nederländerna var det helt lika i paus, men i den här matchen var det inte en lika sprudlande handboll som det var i den första. Norge hade otroligt svårt i sitt uppställda anfallsspel mot ett ramstarkt spanskt försvar – under långa stunder spred de norska spelarna bollar omkring sig.

Norges problem i anfallsspelet blev ofta att för många spelare försökte göra det själv, istället för att använda sig av laget. Spanien var betydligt bättre på det, även om Alexandrina Cabral glänste som vanligt.

13–13 var ställningen i paus och en intressant andra halvlek väntade, även om känslan då var att Norge skulle reda ut det till slut.

När andra halvlek väl startade var Spanien det hetare laget. Ganska snabbt gick laget upp i ledning med 17–14 och då såg Norge chockat ut. När Stine Bredal Oftedal kunde ha gjort 17–18 på friläge stod Silvia Navarro där med en fin benparad och Spanien fick ännu mer energi.

Norge fick inte stopp på Spaniens attacker heller och med drygt 17 minuter kvar och spansk ledning med 21–17 tog Norge timeout. Det fick inte önskad effekt och Spanien gick istället fram till 24–18. Ny timeout Norge, men det hjälpte inte den gången heller.

Spanien är alltså klart för VM-final efter en fantastisk prestation, även om Norge verkligen inte hade dagen.

På söndag blir det därför bronsmatch mellan Ryssland och Norge medan finalen spelas mellan Nederländerna och Spanien.