Signells taktiska drag vände matchen

Henrik Signell. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

För tredje matchen i rad startade Sverige svagt och den här gången var underläget 1–5. Då ändrade Henrik Signell en del och så vände Sverige på matchen. I den andra halvleken startade Japan fint – då ändrade förbundskaptenen på nytt och Sverige kunde ta kontroll igen. Men Signell själv pekade på andra saker än det efter matchen.

Japan startade matchen riktigt starkt medan Sverige hade problem att hänga med
i försvarsspelet samtidigt som de inte riktigt kom loss från hemmanationens offensiva försvar. 1–5 stod det – då satte Signell in Melissa Petrén och gjorde en del andra förändringar.

– Vi ville få till ett lägre tempo där i den tidiga fasen för då fick vi ner Japan lite. Och så ville vi ha mer platsbyten. Det var en påminnelse egentligen om vad vi hade pratat om innan, men jag tror mer att det handlade om vissa situationer som uppstod än att vi ändrade så mycket i taktiken, säger Henrik Signell till Handbollskanalen.

Förbundskaptenen erkände samtidigt att det fanns en del oro efter den tunga starten.

– Ja, det är klart. Det är ett bra lag vi möter. Och ofta är det så vid underläge och när du möter ett offensivt försvar, då blir tendensen att du stressar ännu lite lättare än när du har mer tid på dig.

En anledning till att Sverige kunde vända och vinna matchen var Melissa Petrén. Mästerskapsdebutanten var en av planens främsta aktörer.

– Hon har en otroligt hög lägstanivå och det beror på att hon inte står och faller med någon fint eller skott. Hon kan mycket saker, både tekniskt och taktiskt. Dessutom kan hon spela på flera positioner och det gjorde hon idag.

Dessutom fortsatte Linn Blohm att imponera och gjorde sju mål på sju skott.

– Överlag var det väldigt bra avslut från sex meter, även om kanterna missade lite i andra. Men Linn är oerhört effektiv och lätt att hitta. Idag fanns mycket ytor och det var vår huvudtaktik egentligen att spela mycket på våra mittsexor – de vinner nästan alltid den kampen en mot en.

Starten på andra halvlek tillhörde Japan och de gick upp i ett väldigt högt försvar inledningsvis. Då tog Signell ett nytt snack med sina spelare, Jamina Roberts gjorde ett par viktiga mål och så var matchen Sveriges igen.

– Vi pratade i halvlek om att de förmodligen kommer att hitta på allt möjligt och det gäller att vi är snabba med att kommunicera där ute och hantera vad som är viktigt. Vi pratade om ett antal olika scenarion på hur vi vill agera och även från deras sida.

Sverige vann till slut matchen och gjorde 34 mål – kanske inte den målmängd folk hade tippat på förhand.

– 34 mål totalt och 20 i första trodde jag inte, framförallt inte mot ett jobbigt försvar.

Sverige har nu ett fint läge i gruppen – återstår gör matcher mot Argentina och Ryssland.

– Det ser intressant ut. Vi vill göra en bra match mot Argentina, men den viktigaste matchen är mot Ryssland. Vi vill förbereda oss så väl som möjligt eftersom båda spelar 6–0 och vi har inte mött något traditionellt 6–0 ännu. Det kommer bli viktigt att ta med oss saker mot Argentina.