Signell: ”Handlar om att fokusera på vad man ska göra”

Henrik Signell. Foto: Germany 2017/Marco Wolf

Det svenska laget verkar ha laddat om på ett bra sätt från den tunga förlusten mot Frankrike och inför bronsmatchen mot Holland. Förbundskaptenen Henrik Signell berättar hur hur man jobbar i laget för att förbereda sig på bästa sätt.

ANNONS

– Det vi känner att vi kan påverka är det vi har jobbat med hela tiden. Det är okej att känna ilska, frustration och nervositet och allt sånt där, så jobbar åtminstone moderna psykologer. Andra kanske klappar medhårs och pumpar i en att man är bäst, men spelar man inför 13 000 människor når det kanske inte fram. Därför handlar det om att fokusera på vad man ska göra, säger ”Sigge”.

Det har skrivits spaltmeter under VM om den goda stämningen i det här svenska landslaget. Men det tål att sägas igen: något har förändrats i laget. Man arbetar dock inte annorlunda än tidigare.

– Vi pratar om hur vi som lag har för sätt att spela handboll på rent taktiskt, vilken struktur vi ska ha och vilka spelare som ska göra vad. Vi fokuserar inte så mycket på mjuka värden som att man ska gå ut och kriga. Vad innebär det att kriga? Det är ett väldigt stort ord. Vi vill lägga all fokus på konkreta saker.

Det är också tydligt att gruppen är mycket starkare nu än den varit tidigare, något som inte minst märkts när dagliga rutiner blivit störda.

– Rutiner är viktigt, det ger trygghet. Sömn, mat och teori+taktik får inte gå fel. Men om något annat skulle gå fel, till exempel att det är mycket trafik på grund av en olycka, påverkar det inte den här gruppen längre.

– Hade man gått tillbaka lite i tiden hade det blivit ett irritationsmoment, men det stör inte på samma sätt nu.

Att en bronsmedalj skulle betyda mycket förstår vem som helst, Signell försöker ändå utveckla varför.

– Oavsett vad som händer har vi blivit historiska med vårt bästa VM någonsin, men det får vi inte mer för än att vi vet att vi har gjort saker bra. Får vi medaljen har vi ett mer fysiskt konkret kvitto på att vi har gjort det bra.

Sabina Jacobsen verkar ha laddat om till nästa match på ett imponerande sätt. Hur bra är du på att ladda om?

– Jag har nog insett att jag är ganska bra på det. Det har jag märkt i Sävehof också där man blivit bortskämd med segrar. Det har varit jobbigt att förlora en match även om vi vunnit serien efter det. Men någonstans har jag ändå med åren förlikat mig med att situationen jag blivit van vid i Sävehof inte är vanlig inom idrott. Jag blir riktigt sur efter förlust, men det vänder väldigt snabbt.

Vad är viktigt att tänka på mot Holland?

– Vårt hemspring och att vi kan organisera oss där. De är skyttestarka, men inte mer än Frankrike eller Norge. I slutändan handlar det om att välja. Frankrike gjorde åtta mål på 20 skott från niometer och så mycket har de inte skjutit därifrån tidigare. Vi valde att ha det så eftersom vi inte ville att de skulle få svaj på oss med inspel till linjen, utspel till kanterna eller genombrott. Det gäller att vi hittar rätt balans även mot Holland, säger Henrik Signell och avslutar.

– Det var skittungt igår men nu har vi en VM-medalj att spela om. Hade vi gått tillbaka tre veckor och sagt att vi skulle spela om bronsmedalj hade vi varit nöjda.

ANNONS
Annonslänk: Kampen om SM-guldet har börjat - följ dramat på C More Mycket Sport.
ANNONS
ANNONS

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here