Serbiska stjärnan Pop-Lazic: ”Serbien är favoriter”

Pop-Lazic firar efter segern mot Polen i öppningsmatchen. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Det svenska centralspelet kommer att ha en hel del serbiskt stål att bända igenom ikväll. I mitten hos motståndarna finns niometersmästaren Andrea Lekic samt två av världens främsta mittsexor – Dragana Cvijic och Sladjana Pop-Lazic. Handbollskanalen har träffat Pop-Lazic inför drabbningen i Grupp A.

Hur är läget efter segern mot Polen?

– Jag är så glad och exalterad. Första halvlek var dålig från vår sida men det brukar vara så i första matchen. Det som är bra är att vi vet vad vi gjorde fel och då kan vi titta på det och vi säga, ”Okej, nu vet vi hur vi ska göra. Nu kommer vi bättre förberedda till Sverige.”, säger Pop-Lazic.

Serbien och Sverige stötte på varandra redan i kvalet till EM 2018. Där vann Serbien den första matchen hemma i Nis med 30-23 efter att Sverige tappat en sjumålsledning från halvtid. I den andra matchen fick Sverige revansch i Skövde och vann med 31-30. De övriga fem mötena lagen emellan har slutat oavgjort fyra gånger och med serbisk vinst en gång.

– Vi känner till Sverige väl från de två matcherna i EM-kvalet. Men att man känner varandra innan är inte lika viktigt under matchern, för det här är en så speciell match och vi måste vara förberedda på precis vad som helst.

30-åriga Sladjana Pop-Lazic värvades över till franska Brest inför förra säsongen från mästarlaget Metz – där hon 2016 blev utsedd till franska ligans bästa linjespelare.

På pressträffen igår stod hon och skrattade tillsammans med Louise Sand, som hon känner till henne extra väl från tiden i Brest, liksom de nuvarande lagkamraterna Isabella Gulldén och Filippa Idéhn.

Hur blir det att ställas mot Filippa i målet?

– Jag kommer att förbereda mig på ett annat sätt. Nu måste jag titta mer på målvakten, haha. Men det är inte första gången som jag spelar mot en målvakt som jag känner.

Och vad tror du väntar generellt i matchen mot Sverige?

– Jag tror att det kommer bli farligt för oss för dom behöver verkligen poäng då de förlorade i första matchen mot Danmark. Så vi vet att de kommer att komma mer taggade och ännu starkare till den här matchen.

Vilka är favoriter mellan Serbien och Sverige?

–  Serbien, säger hon självsäkert och rycker på axlarna och ler.

Matchen startar kl 18:00 och sänds på TV3 och Viaplay