Semifinalhoppet lever – Sverige nu bara 6 mål bakom Spanien

Carin Strömberg och Anna Lagerquist. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Det blev svensk seger i huvudrundan mot Rumänien efter en märklig tillställning. Mål i tom bur blev segerreceptet som innebär att Sveriges hopp om semifinal lever.

Sverige mot Rumänien i VM 2019 går inte till historien som någon toppmatch. Inget riktigt flow, en del tekniska fel och ett haltandes Rumänien. Men seger – det var det viktiga!

För hoppet om semifinal lever fortsatt och är inte helt orealistiskt. Det som krävs:

1. Svensk seger mot Montenegro, en mycket tuff uppgift
2. Att Ryssland besegrar Spanien, inte helt orimligt
3. Att resultaten i dessa matcher innebär att det plusmålsövertag som Spanien har just nu på 6 mål vänder till blågul favör

Matchen mot Rumänien då? Sverige visade större beslutsamhet än tidigare matchstarter. Tyvärr en del tekniska fel men viljan och inställningen var några hack bättre denna kväll i Kumamoto.

Det gav svensk utdelning i form av att bland andra Olivia Mellegård visade framfötterna. Sverige skaffade sig ett försprång i målprotokollet och kanske var det inställningen som gjorde att det för svensk del också var en del vind i seglen. Rumänien brände många lägen och tog en del avslut som nog inte räknas som VM-lägen.

I den andra halvleken spelade Rumänien 7-6 i en lång period och där briljerade Sverige. Filippa Idéhn både räddade och kastade projektiler i motståndarkassen. Bra!

Sista kvarten var segern klar men måljakten igång. Sverige fick inte supertryck i kontringarna men kunde glida ifrån till seger med 34 – 22. Som det brukar: kunde varit mer så några procents besvikelse men vinst mot Rumänien i VM är bra.

Nu väntar alltså en dramatisk thriller mot Montenegro på onsdag. Avkast 12.30 vilket alltså innebär att förutsättningarna inför matchen är klara. Ryssland möter Spanien 07.00 svensk tid.