Selbys krönika: ”Lagerquist out är en enorm försvagning – men det kan gå bra ändå”

Anna Lagerquist. Photo: Michael Erichsen / BILDBYRÅN

Anna Lagerquist har drabbats av en korsbandsskada och det är naturligtvis hemska nyheter, framförallt för henne själv. Världens bästa försvarsspelare kommer naturligtvis att ta sig tillbaka till världstoppen om hon så vill, men hon kommer inte att spela ett eventuellt OS för Sverige i sommar.

Hur illa är det för Sverige? Det är naturligtvis inte alls bra. Jag har hävdat i flera år att Lagerquist är världens bästa försvarsspelare och tappar man en av få världsklasspelare i truppen så blir det naturligtvis kännbart. Men det behöver inte bli SÅ kännbart som man kanske på förhand tror.

Varför inte? Först och främst därför att Linn Blohm är en jäkligt underskattad försvarsspelare. Faktum är att Blohm hade fått betydligt mer beröm för sitt försvarsspel om inte hon hade haft ”The Little Killer” bredvid sig (som Per Johansson kallade Lagerquist under deras gemensamma tid i Rostov-Don). Blohm är ruggigt bra, det syns bara inte på samma sätt när hon spelar med Lagerquist.

Jag är rätt säker på att Blohm kommer att ta Lagerquists roll under OS, för till Paris lär Sverige trots allt ta sig. Och därför kommer det att finnas plats för Sofia Hvenfelt, Kristin Thorleifsdóttir eller varför inte Emma Lindqvist på Blohms gamla plats som vänstertrea. Lindqvist kan mycket väl få mycket speltid som trea.

Visst, Sverige kommer kanske behöva ligga lite lägre och inte ha ett lika högt och aggressivt försvarsspel som de haft under Tomas Axnérs så framgångsrika tid som förbundskapten, men jag tror inte att Sverige kommer att bygga om sitt försvar. Det kommer att se ungefär likadant ut, med den stora skillnaden att ingen spelare i försvaret klarar att göra lika mycket utan hjälp av sina kollegor som Lagerquist har gjort.

När det gäller anfallsspelet blir det ju ingen skillnad, där har Lagerquist knappt spelat i landslaget sedan Axnér tog över. Och ska vi se positivt på det så har Sverige faktiskt besegrat Danmark (visserligen i en träningsmatch) utan Lagerquist. Så helt kört är det verkligen inte.

Det ska bli intressant att se hur Axnér resonerar kring truppen till OS. 14 spelare ska tas ut. Givna är Johanna Bundsen, Evelina Eriksson, Elin Hansson, Linn Blohm, Sofia Hvenfelt, Nathalie Hagman, Mathilda Lundström, Jamina Roberts, Kristin Thorleifsdóttir, Tyra Axnér, Jenny Carlson, Emma Lindqvist och Nina Dano. Då återstår en plats.

Blir det en tredje målvakt? Det tror jag inte. Blir det en andra vänstersexa? Inte nu när Olivia Mellegård är skadad (även om Clara Lerby öser i mål i Danmark). Jag tror att Tomas Axnér står i valet och kvalet mellan en tredje mittsexa eller an andra högernia och där tror jag att valet kommer att falla på Nina Koppang. Med andra ord blir följden att Sofia Hvenfelt kommer att få en större roll, något Bietigheim-spelaren visade under VM att hon är redo för.

Det skulle förvåna mig om Sverige tar OS-medalj, men det hade det gjort även med Lagerquist i laget. Jag ser fortfarande Sverige som lag 4-6 i världen och därför bör vi inte vara för oroliga över skadan på Lagerquist, hur mycket den än svider.

Vill du komma i kontakt med mig? Skicka ett mail till ola.selby@handbollskanalen.se.