Ryssland vill ha EM 2024 – fyra städer ska dela på matcherna

Rysslands Anna Vyakhireva i kvartsfinalen mellan Norge och Ryssland under handbolls-VM den 13 december 2017 i Magdeburg. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån

Ryssland vill fortsätta att arrangera stora idrottsevenemang. Från att landet arrangerade OS 2014 och fotbolls-VM för herrar 2018 har Ryssland ansökt om att få damernas EM i handboll 2024. EHF:s exekutiva kommitté tar ett beslut om värdskapet senast 21 november 2019.

Nytt till EM 2024 blir antalet deltagarländer i turneringen. Istället för 16 deltagarnationer kommer EM 2024 att växa till just 24 länder, vilket inte är några problem för Ryssland att ha hand om, menar ryska handbollsförbundets president Sergey Shiskaryov.

– Det är ingen tvekan om att Ryssland klarar av att vara värd för EM 2024 på högsta möjliga nivå. Vårt land är känt för att organisera storskaliga tävlingar, och ryska handbollsspelare förtjänar rätten att spela i en sån prestigefull tävling inför deras egna fans, nästan 20 år efter att damernas VM hölls i St Petersburg 2005, säger Shiskaryov på förbundets hemsida.

Om Ryssland får igenom sitt förslag om värdskap kommer landet att dela upp turneringen på fem olika arenor i fyra olika städer.

  • Krasnodar, “Basket Hall” – gruppspel
  • Moskva, Krylatskoye – gruppspel
  • St. Petersburg, Sibur Arena – gruppspel och huvudrunda
  • Rostov-on-Don, Sports Palace ”Handball Arena” – gruppspel
  • Moskva, VTB Arena – huvudrundan och finalspelet

De kommande två EM-slutspelen för damerna kommer annars att ha delat värdskap. Först väntar EM 2020 i Norge och Danmark. Därefter är det Montenegro, Nordmakedonien och Sloveniens tur att arrangera EM 2022.