Ryssland till final efter en av tidernas bästa matcher

Foto: IHF

Trots 14 mål av Nora Mørk kunde inte Norge besegra Ryssland som med bredd och kvalitet spelade sig till OS-final 2016.

Handbollskanalen hoppas att ni var många som var uppe inatt och tittade på semifinalen mellan Norge och Ryssland i OS 2016. En otroligt fin handbollsmatch som hade varit värdig en final och om ni har möjlighet, se den i efterhand.

Det var en match mellan Norges två storstjärnor Nora Mørk samt Heidi Løke och Rysslands bredd. Heidi Løke bjöd på kanske den största uppvisningen någonsin av en enskild spelare, helt ostoppbar inne på linjen för Norge och hon såg till att Norge hängde med i matchen.

För Ryssland låg alltid ett halvsteg före i denna dans som var mer intensiv disco än långsam och trött foxtrot. Till skillnad från Norge hade Ryssland en större bredd där fler spelare kunde kliva fram och lirare som Bobrovnikova, Dmitrieva, Kuznetsova och till slut även Vyakhireva var avgörande.

Matchen gick till förlängning efter att Løke lyckats få till en kvittering precis i slutsekunderna av ordinarie matchtid. Förlängningen, som spelades 2×5 minuter, blev fortsatt tät men Vyakhireva satte en avgörande straff i slutskedet. När sedan Norge kom till kantläge men Herrem missade stod det klart att Ryssland gick till nationens första OS-final sedan 2008.

Nu väntar alltså Frankrike i OS-final på lördag med avkast 20.30 svensk tid. Vi måste påminna om Sveriges grupp i detta OS där de alltså mötte både Ryssland, Frankrike och Nederländerna, 3 av 4 semifinallag. Det fjärde laget i semifinal var Norge. Bra att ha i baktanke när man funderar över Sveriges insats i detta OS.

Norge – Ryssland  37 – 38 e.f. (16-18, 31-31)

Norge
Nora Mørk 14, Camilla Herrem 6, Amanda Kurtovic 5, Veronica Kristiansen 5, Heidi Løke 4, Stine Bredal Oftedal 2, Sanna Solberg 1

Ryssland
Vladlena Bobrovnikova 8, Daria Dmitrieva 7, Polina Kuznetsova 5, Irina Bliznova 4, Ekaterina Ilina 4, Anna Vyakhireva 3, Mayya Petrova 2, Anna Sen 2, Ekaterina Marennikova 1, Marina Sudakova 1, Olga Akopian 1