Rekordskytten Hagman efter matchen: Skojade om att göra 10

Foto: Ludvig Thunman, BIldbyrån

Vilken målsprakande svensk handbollskväll. Landslaget slog Ryssland med hela 39-30 i måstematchen mot Ryssland och Nathalie Hagman gjorde rekorbrytande 17 av de målen. 

Först och främst. Vilken prestation av Sverige. Visst, det var ett Ryssland som inte spelade med ordinarie laget under andra halvlek, men det var också ett svenskt lag som aldrig slutade trycka upp, och in, bollen. Framförallt inte Nathalie Hagman.

– Fantastiskt, säger Bella Gulldén efter matchen och fortsätter. Hon kände sig lite flummig innan matchen och sa, ironiskt, att hon skulle göra 10 mål idag. 

– Så jag sa till henne sen, ”Okej, nu har du gjort 10, sluta nu”. Men det gjorde hon ju inte, skrattar Sveriges mittnia.

Det gjorde det verkligen inte. Hagman slängde in 7 mål till och knep åt sig det svenska landslagsrekordet med 17 mål (på 18 försök). Det var mål från kanten, från straffpunkten, på kontring, knorrar, stolpe in, ja, det mesta.

Det förra svenska rekordet hade Sebastian Seifert med 15 mål från 2005. Det förra rekordet på damsidan hade just Hagman, två gånger om. Hon gjorde 14 mål både mot Kuba i VM 2015 och än mer imponerande mot Nederländerna i OS 2016 då det slutade 29-29.

– Det är inget jag lägger jättestor vikt i men det är ett rekord och det är alltid roligt, säger Hagman efter matchen.

Har du gjort så många mål innan någon gång?

– På ungdomsnivå tror jag att jag har gjort 17 någon gång. 16 på seniornivå, har jag för mig.

Och du kände dig lite ”flummig” innan den här matchen?

– Jag vaknade upp lite halvsjuk, lite flummig. Så på bussen på väg till matchen skojade jag med Bella och sa – ”Bella, idag gör jag 10”. Det grundades väl lite att jag inte har gjort mitt bästa mästerskap genom tiderna.

Det kändes som att du tog mer lägen från start idag.

– Jag hade bestämt mig idag, för jag kände att jag har fegat ur för mycket i mästerskapet. Det är svårt att göra mål när man inte tar avslutet, så idag tänkte jag att jag drar dit dem, säger Hagman.

Har du någon favoritaktion som du gjorde i matchen?

– Mitt inspel till Lagerquist, jag minns den som snygg.

Så 17 mål och du väljer en pass?

– Haha, ja.

Tack vare den svenska 9-målsvinsten och Hagmans 17 så har Sverige en liten chans att ta sig till semifinalen. Då gäller det att Serbien vinner över Frankrike, med hur många eller få mål som helst. Vi får hoppas att Serbiens vassa högerkant Katarina Krpez-Slezak inspirerats av Nathalie Hagman.