Per Johansson om mentalitet, anpassning & överraskningar

Per Johansson. Photo: Daniel Stiller / Bildbyrån

Det har blivit dags för Sverige mot Montenegro och Handbollskanalen har pratat med Per Johansson inför den stundande matchen. Montenegros förbundskapten berättar bland annat om montenegrinsk mentalitet, vad svenska spelare kan lära av hans spelare och om det finns något sätt Sverige kan överraska honom.

Det är pressträff på Montenegros spelarhotell och Per Johansson har fullt upp. Intervjuförfrågningarna kommer från alla håll och 49-åringen styr och ställer när det gäller det mesta kring det montenegrinska landslaget. Han är så klart medveten om hur viktig den kommande matchen mot Sverige är för hans landslag.

– Att Spanien tappade poäng mot Sverige innebär att vi har allt i egna händer. Det är ett tacksamt läge – matchen mot Sverige kommer förmodligen avgöra både semifinal och OS-kval i en och samma match. Men för oss är först och främst OS fokus, säger Per Johansson till Handbollskanalen.

Montenegro har imponerat under mästerskapet och har även de senaste åren gjort sig känt som ett landslag som oftast vinner eller förlorar med ett eller ett par mål. Det är nästan alltid jämnt – och inte sällan kommer Montenegro tillbaka från underläge för att vinna matchen. Handbollskanalen bad Johansson berätta mer om den montenegrinska mentaliteten.

– Det existerar inga nyanser, om du förstår vad jag menar. Det gör att när vi är bra ser vi fantastiska ut, men det finns en annan sida också och det är den balansen jag måste kämpa för varje dag. Vi pratar hela tiden, men det blir lite som Bill Murray ibland i filmen Måndag hela veckan.

– Det handlar om deras kultur, mentalitet och hur de är uppfostrade. Om vi tar matchen mot Japan så hade vi pratat ohyggligt mycket om vad vi skulle göra om vi hamnade i en tuff period. Då sa jag att nu gör ni bara som jag säger i en period, men efter ett tag kom vi ur det. Sverige och Norge pratar handboll hela tiden, de behöver inte hålla på med allt annat, säger han och skrattar.

Per Johansson har tidigare pratat om hur mycket han gillar mentaliteten som spelare från Balkan har. Det har knappast förändrats med åren.

– De är som de är och jag är som jag är, men det är jag som har anpassat mig mest. Vissa saker står jag för dock och ger aldrig upp. Utmaningen är att för varje dag och varje vecka komma lite närmare varandra och det börjar vi göra, vilket visar sig på våra resultat.

Vad kan svenska ungdomsspelare lära sig av de montenegrinska?

– De uppfostras till att det är jag som ska lyckas, man sätter individen först och det är mycket mer ego. Det tror jag att svenska spelare kan lära sig av – att vara mer ego på ett positivt sätt. Och så spelar de handboll här för att det ska vara ett yrke.

– Å andra sidan kan Montenegro lära sig om samarbete. När jag och Henrik Signell pratar tittar han på oss och är intresserad av hur vi gör i olika situationer. Jag är ju intresserad av det han har så mycket av att han spyr på det, det vill säga laget och att passa in och så. Det är totala ytterligheter.

De där totala ytterligheterna möts idag med avkast 12:30. Frågan är om det finns något som Sverige skulle kunna överraska Per Johansson med?

– Ingenting. Sverige bygger inte på att överraska. Det är klart att de kan göra en ny rörelse, men jag har väldigt svårt att se att något skulle överraska. Sedan är det alltid ett taktiskt spel där vi tittar på varandra, avslutar Per Johansson.