IHF saknar publicerade regler i avgörandet – men lottning kan det bli

Foto: Bildbyrån

Den dramatiska upplösningen i grupp II i VM 2019 blir inte mindre pikant av att IHF inte har uppdaterat sitt publicerade regelverk. Det publicerade dokumentet är nämligen från 2018 – då det fortfarande spelades åttondelsfinaler.

Inför sista omgången i huvudrundan är det givetvis spännande att se över alla tänkbara scenarios. Svensk seger hit, målskillnad dit och antal gjorda mål som avgör. Men vad gäller egentligen? Ja, det kan inte ens det publicerade regelverket svara på.

För i det officiella dokument som reglerar IHF:s tävlingar är inte uppdaterat med den nya tävlingsformen i VM. Sedan herrarnas VM i januari 2019 är ju som bekant slutspelet med åttondelsfinaler slopat till förmån för huvudrundan. Men dokumentet är inte uppdaterat med en tydlig bild av hur rankingen av lagen i huvudrundan ska ske. Där finns bara reglerat för Preliminary Round, alltså det första gruppspelet.

Som tur är finns Handbollskanalens djupa google-spade ständigt till hands för att hitta den gällande tillämpningen. I VM 2019 för herrar skickade nämligen IHF ut ett förtydligande hur platserna ska fördelas även i Main Round. Här följer det:

Match evaluation and determination of places

Main Round

The main round is played in groups. Matches shall be evaluated as follows:

– each match won = 2 points
– each match drawn = 1 point for each team
– each match lost = no points

Teams are ranked according to the total number of points gained.

If two or more teams have gained the same number of points after the group matches have been completed, classification is decided as follows:

– results in points between the teams concerned
– goal differences in the matches between the teams concerned
– greater number of plus goals in the matches between the teams (two or more) concerned.

If the teams are still equal, a decision is made between those teams with equal number of points as follows:

– goal difference is subtracted in all matches
– greater number of plus goals in all matches

If classification still is not possible, a draw shall decide. The IHF representative on site shall execute the draw, if possible, in the presence of the ‘responsible team official’. If the ‘responsible team official’ cannot be present, other co-workers selected by the IHF shall take part.”

Det här innebär att om Sverige och Spanien skulle hamna på samma poäng, på samma målskillnad och samma antal gjorda mål i huvudrundans sluttabell, så blir det lottning. Vem som håller i lotten är inte annonserat ännu men Park Dome-matcherna har tidigare haft Joel Delplanque (Frankrike) och Frantisek Taborsky (Tjeckien) som IHF-representanter.

Grupp II

1. Ryssland, 8p, 125-91 +34
2. Spanien, 7p, 119-101 +18
3. Sverige, 5p, 118-106 +12
4. Montenegro, 4p, 111-114 -3
5. Japan, 0p, 106-130 -24
6. Rumänien, 0p, 82-119 -37

Onsdagens matcher med svenska avkasttider:

07.00 Spanien – Ryssland

10.00 Rumänien – Japan

12.30 Montenegro – Sverige