Officiellt: Wiberg blir assisterande förbundskapten

Johanna Wiberg. Foto: Nils Jakobsson/Bildbyrån

Sedan tidigare står det klart att Tomas Axnér efterträder Henrik Signell som svensk förbundskapten. Johanna Wiberg blir hans assisterande tränare – det skriver Handbollslandslaget i ett pressmeddelande.

– Det är självklart jätteroligt. Jag har aldrig släppt intresset för handboll även om jag följt landslaget mer på distans de senaste åren när familjelivet och jobbet tagit sin tid. Nu ska jag in i hetluften igen och det känns otroligt inspirerande, säger Wiberg i pressmeddelandet.

Åtta år har gått sedan Wiberg avslutade sin aktiva karriär, då efter OS i London. På den tiden var försvarsklippan lagkapten, nu blir hon assisterande tränare till en annan Lundprofil, Tomas Axnér.

– Det har pågått och pågår en generationsväxling och jag ser fram emot att arbeta tillsammans med Tomas. Vi vill utveckla en ledarskapsfilosofi som vi kan gå med spelarna på. Tomas är väldigt duktig på att arbeta med det tekniska och att peta i de små detaljerna, medan tanken är att jag ska se mer på helheten. Jag kommer in med en stor erfarenhet och kunskap om hur det är att vara spelare under samlingar och mästerskap och med en förståelse för hur allting runtomkring fungerar, säger Wiberg i pressmeddelandet.

Landslagsansvariga Hanna Fogelström säger så här om rekryteringen:

– Med den internationella erfarenhet som spelare och lagkapten för landslaget vet Johanna vad som krävs både på och utanför planen. Hon har också viktig erfarenhet från rollen som assisterande tränare i SHE. Johanna är en naturlig ledare och besitter mycket kunskap inom handbollen. Tillsammans med Tomas Axnér ska hon fortsätta det fina arbete och den utveckling som gjorts de senaste åren och förankra Sverige än mer i den absoluta världstoppen.