Norge kan missa EM-finalen för första gången på 16 år – och EM-bonusen

Heidi Löke, Norge och Vipers Kristiansand. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån

Ikväll avgörs Norges EM-öde. Men om inte något spanskt julmirakel inträffar mot Rumänien så kommer Norge att missa sin första EM-final sedan 2002. Då går de norska spelarna även miste om en fet guldbonus.

Norge har ännu mindre chans än Sverige att ta sig vidare till semifinalerna i Paris. Om norskorna ska lyckas ta sig dit krävs det att Rumänien max tar ett poäng mot Spanien och Ungern. Samtidigt måste Nederländerna ta poäng mot Tyskland i sin sista match. Utöver att Norge självklart måste vinna sina matcher mot Nederländerna och Spanien.

Om de missar EM-slutspelet är det alltså första gången på åtta raka mästerskap som de missar finalen, och därmed en fin julklapp. De norska spelarna får nämligen 90 000 norska kronor för ett guld och 60 000 för silver, enligt norska Dagbladet.

Däremot kan norskorna fortfarande ta sig till Paris och match om 5-6-plats ifall de vinner sina resterande matcher samtidigt som Nederländerna, som i såna fall inte är slutspelsklara, tar poäng mot Tyskland. Det skulle innebära chans till en tröstbonus för spelarna, även om det inte är något de fokuserar på. Å andra sidan är det väl också därför som det kallas för en bonus.

– EM-bonus är inget vi går och tänker på. Det är en otroligt fin bonus, men det är långt dit. Det är inte något jag tänker på i mästerskap, säger Kari Brattset till Dagbladet.

Bonus per Norge-spelare i EM:
Guld: 90 000 norska kronor
Silver 60 000
Brons: 40 000
Fjärdeplats: 17 000
Femteplats: 10 000

Utöver placeringsbonusarna får de norska spelarna 30 000 norska kronor var för att kvalificera sig till EM, VM eller OS.

Källa: Dagbladet.no