Nederländska stjärnan Nycke Groot slutar i landslaget

Nycke Groot. Foto: IHF/Stéphane Pillaud

Ett chockbesked har landat på nederländska förbundets bord. Spelfördelaren och världsstjärnan Nycke Groot meddelar att hon väljer att sluta i landslaget, rapporterar flera nederländska medier. Anledningen är att hon vill ge kroppen mer tid till vila för att förlänga handbollskarriären. 

Handbollen är en oförlåtande sport som skördar många skador, gärna under landslagsmästerskap med ett väldigt intensivt spelschema. Det är dels det som Nycke Groot nu väljer att avstå ifrån.

Den 30-åriga spelfördelaren, som spelar sin vardagsboll hos Champions League-mästarna Györ, meddelar att hon kommer att sluta spela med Nederländernas landslag, rapporterar bland andra nederländska nyhetssajten AD.

– Handbollen i Champions League, ungerska ligan och med Nederländernas landslag blir totalt sett för mycket. Jag skulle vilja ge allting 100 procent, men jag har inte energi för det nu, säger stjärnan till AD.

– Genom att sluta i landslaget vill jag ge mer lugn för mig själv och min kropp och på så sätt förlänga min handbollskarriär, säger hon.

Nycke Groot har varit en av de mest tongivande spelarna i det orangea landslag som de senaste åren seglat upp i världstoppen. Hon blev utsedd till turneringen bästa spelare i EM 2016 och Nederländernas tekniska direktör Paul van Gestel säger till AD att Groot är en av de bästa nederländska spelarna någonsin.

141 landskamper och 439 mål blev det totalt för mittnian i landslaget. 22 av målen kom i EM i Frankrike senast där Nederländerna plockade hem bronsmedaljen. Hon har även ett silver från EM 2016 och ett silver och ett brons från VM 2015 och 2017.

Under EM 2018 bestämde sig även den rutinerade nederländska mittnian Maura Visser att bronsmatchen skulle bli hennes sista med landslaget. Det blir alltså ett stort hack i skrovet för Nederländerna på mittnio-positionen. Bakom Groot och Visser finns 27-åriga Lynn Knippenborg i danska Holstebro och den 21-åriga talangen Delala Amega i tyska Metzingen.