Nederländerna vann rysare i Kristianstad

Seger mot Frankrike och två pinnar på den vidare EM-resan. Det var ingen tvekan vad Nederländernas spelare och ledare värderade högst i eftersnacket.


EM Grupp B NEDERLÄNDERNA – FRANKRIKE 18-17 (7-12)

Tyskland, Frankrike och Nederländerna vidare med två poäng, Polen utslaget. 


– Poängen betyder mest, hade vi gått till mellanrundan med en nolla hade chansen till semifinal varit borta, sade Helle Thomsen.

En dramatisk duell var sist ut i Kristianstad, inklusive en spänning som inte gick att förutse med Frankrike fem mål upp halvvägs.

Fördelen berodde till viss del på Estelle Nze Minkos rappa handled som skickade iväg höga och hårda skott och att de blåa anfallen var överlägsna de orangea i fråga om fart.

Visst kom misstagen också från de erfarna stjärnlirarna, den springande punkten när Nederländerna försökte ställa om var att Frankrike vann kapplöpningen, hann hem för att stänga till i försvaret.

Sparsmakat anfallsspel men loppet var inte kört, manade Thomsen i halvtid.

– Vi sa bara att allt är möjligt, försökte komma närmare mål för mål, sade Laura van der Heijden.

Vad var vändpunkten?

– Tre mål i rad ger mycket positiva känslor, vi behövde bara öka trycket och spela med mer fart, fortsatte van der Heijden som med rätta tryckte på att laget fick upp ångan på sina omställningar.

Nycke Groot hade meter tillgodo så fort någon lagkamrat vann bollen på egen planhalva och lämnade motståndarna steget efter på vägen fram.

– Vi utnyttjade verkligen vår styrka, jag är så glad över det, jublade van der Heijden.

Maura Visser som toppade målskyttet med fem fullträffar var en annan kandidat som matchvinnare, vid 18-17 tog hon i från tårna och drämde till.

Helle Thomsen fick ett leende över anletsdragen när spelaren hon handplockat tillbaka till landslaget hade en kanonkväll.

–  Jag vet att hon kan vara så här bra, det var därför hon kom med.

Även Tess Wester prickade toppnivån med två viktiga räddningar som befäste slutsiffrorna.

Laura van der Heijden drog ett tungt lass med uppoffrande spel och öppnade ytor för kollegorna.

Det går dock att argumentera för att högernian har mer att plocka ut, i synnerhet i jämförelse med höstens målflöde i klubblaget Esbjerg.

OS, Champions League och danska ligan. Hur har det täta matchandet påverkat EM-uppladdningen?

– Jag tycker mest att det är fördel, man blir van vid tuff belastning och har lättare för att uppfatta vad som fungerar jämfört med när man tränar mer.

EM-programmet innebär matcher varannan dag, Nederländerna har närmast Sverige i mellanrundans första omgång.

– Vi spelar alltid jämnt mot dem, det kan gå åt båda håll, sade Laura van der Heijden medan Helle Thomsen fick något splittrade sympatier av upplägget.

– Jag hoppas att Holland vinner och att Sverige vinner och att Danmark gör det, det blir så med lag man har tränat. Men när vi möts får man förstås lägga fokus på sitt eget lag.

Hur ser du mellanrundan an?

– Serbien är ett bra lag, Spanien kan spela den bästa handbollen i världen men också ha dagar när de inte är sugna på att spela. Hoppas att vi möter dem på en sådan dag. Och Sverige har hemmaplan och flera poäng med sig. Det är bra för handbollen att vi får en mellanrunda där Sverige är med på allvar.