Nederländerna hade målfest mot Kuba – bra bit från rekordet

Danick Snelder petade in bollen två gånger mot Kuba. Foto (arkiv): IHF.

Nederländerna hade lekstuga mot Kuba och nätade hela 51 gånger. Vackert så, urladdningen till flest mål i Japan–VM var inte ens nationellt rekord.

Kubas öde var beseglat när Nederländerna som professionella aktörer tog matchen på allvar.

Totalt 14 olika spelare avlöste varandra i det välfyllda målprotokollet. Angela Malestein från högerkanten och Lois Abbingh med rätt att skjuta hårt lyckades bäst med elva respektive tio mål.

Det var gott humör i vinnarlaget. Dione Housheer som passerade en gräns fick känna på konsekvenserna när hon blickade mot bänken där lagkamraterna gjorde tecken.

– Jag kan inte komma ihåg att vi gjort så många mål förut, men de andra säger att det har hänt en gång tidigare. Det är härligt att vi gjorde det, för nu får vi något att dricka ikväll. Dione gjorde det 50:e målet, hon är för ung att förstå att hon inte skulle ha gjort det och nu får hon betala, log Estavana Polman till TV2 Danmark.

I grupp A är Kuba redan avsågat och Nederländerna tackar och tar emot för varje poäng efter förlusten mot Slovenien. Att de orangea kan göra jobbet mot mål är redan bekant, 51 fullträffar i tisdagsmatchen kommer dock helt riktigt till föga i rekordjakten.

Nederländernas eget rekord är 53, mot Australien i VM 2011. President´s cup, om något en välgärning för nätrasslet bland de lägre rankade lagen, gav Sverige möjlighet att elda på till 66–21 mot samma motstånd för tio år sedan.

Norge vann trots tuggmotstånd från Serbien

I övrigt i gruppen återupprättade Angola sin status och tog sista chansen att blanda sig i kampen om avancemang.

Serbien ökade svårighetsgraden i en riktig batalj som Norge redde ut. Stine Bredal Oftedal fintade och nätade med snilleblixtar till initiativ, Emilie Hegh Arntzen förvaltade flera straffar och Silje Solberg räddade fler än 20 skott. I Serbien utgick kampmoralen från Dragana Cvijic, kraftpaketet på linjen.

VM (grupp A) 3 december
Nederländerna–Kuba 51–23 (22–11)
Slovenien–Angola 24–33 (12–16)
Norge–Serbien 28–25 (13–12)

Tabellen:

#LagMålskillnadPoäng
1Norge506
2Nederländerna294
3Serbien234
4Angola-52
5Slovenien-192
6Kuba-780