Nathalie Hagman slog svenska rekordet när Sverige slog Ryssland!

Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Sverige tog en rejäl seger mot Ryssland, som man inte slagit sedan 1996, med 39-30 (18-17). Mest fantastisk för Sverige var Nathalie Hagman som slog landslagets, både dam och herr, målrekord med makalösa 17 mål på 18 försök! I och med vinsten har Sverige säkrat tredjeplatsen i gruppen och kan ta sig till semi om Serbien besegrar Frankrike.

Tack Sverige, för att man inte behövde sätta hjärtat i halsgropen ikväll. Matchen mot Ryssland blev en klassisk uppvisning av motivation slår icke-motivation. Åtminstone i andra halvlek, då Sverige sprang ifrån, rejält.

I den första halvleken ställde Evgeni Trefilov upp hela sin skinande förstasexa anförda av Anna Vyakhireva på högernio. 23-åringen var precis så farlig som man trodde på förhand. Men Sverige hade något som var ännu farligare.

Nathalie Hagman. Om det var någon som tvivlat på henne så tystades den sektionen ner ikväll. 27-åringen satte småvinklade kantlägen, förstafas-kontringar och straffkast. Totalt blev det alltså otroliga 17 mål för henne. Det innebär ett svenskt målrekord i landslagsammanhang på både dam- och herrsidan. Hagman höll även det förra rekordet med 14 mål, två gånger om – från Kuba i VM 2015 och mot Nederländerna i OS 2016. Sebastain Seifert hade det totala målrekordet på 15 mål från 2005.

Sverige var väldigt fartfyllda framåt matchen igenom, vilket visade sig på resultattavlan. Efter 30 minuter ledde blågult med 18-17. För Ryssland var också effektiva i offensiven, men det mattades av till den andra halvleken.

Då började Trefilov att vila sina främsta startspelare. Resultatet blev att blågult sprang ifrån, både på planen och i statistiken. Snart ledde Sverige med 30-25 och det största fokuset var att vinna med så många mål som möjligt för att plocka in Frankrikes 10+ i målskillnad.

Och mål gjorde de verkligen. Sverige vann med hela 39-30. Därmed måste Serbien ”bara” vinna över Frankrike så är semifinalplatsen gul och blå.