Danmark dramavann mot Montenegro – Sveriges hopp lever

Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån

Per Johanssons Montenegro kämpade vilt och lyckades hämta igen tremålsunderläge mot Danmark i sista omgången. Men det räckte inte. Danmark vann med 24-23 (15-11). Därmed lever Sveriges hopp om både placeringsmatch och semifinal. Per Johanssons Montenegro har därmed spelat färdigt.

– Matchen avgörs på ett skott som går i blocket och in i mål, säger Per Johansson efter matchen.

Sekvensen Montenegros förbundskapten pratade om var när Mette Tranborg hoppsköt i blocket med två minuter kvar, ett skott som styrdes in i mål bakom Ljubica Nenezic vilket betydde 24-23. Montenegro fick sen ett sista läge att kvittera men missade och Danmark kunde sen spela ut klockan.

Innan dess hade det hänt mycket i matchen, där Danmark var först med att ta initiativet. Danskorna hittade in till linjen om och om igen och tog ledningen med 5-2 efter 8 minuter.

– Det är öppna spjäll på vår linje i början. Danmark får gå upp och titta sig omkring och springa runt på linjen, det är ingen som smäller på, säger Per Johansson och slår näven i handflatan.

Förbundskaptenen var inte nöjd med sitt lags spel i första och att de ”var nöjda med att bara ligga under med 4 i halvtid”. I andra halvlek kom sen Montenegro igen. Försvaret kom upp i nivå och släppte bara in 2 danska mål på 15 minuter, runt samma tid som Montenegro kvitterade till 17-17.

Danskorna höll huvudet uppe och drog ifrån igen till 23-20, ofta genom Anne Mette Hansen. Montenegro var också mentalt starka och hämtade upp igen till 23-23 genom storskytten Jaukovic. Men sen avgjorde ett blockstyrt skott Montenegros EM-öde.

Laget kan inte nu inte gå vidare till spel i Paris. Däremot kan Sverige fortfarande spela semifinal om Serbien vinner över Frankrike, då beror det på målskillnad mellan Sverige och Frankrike. Där Frankrike just nu har +10. Om Frankrike vinner kan Sverige fortfarande knipa tredjeplatsen i gruppen, som ger en plats 5-6-matchen, om svenskorna besegrar Ryssland.

Men allt som allt är Per Johansson stolt över sitt landslag, där han åter är och nallar på de absolut högsta placeringarna.

– Jag är jäkligt stolt över vårt lag och vår prestation. Jag tycker att vi har förtjänat en bättre placering, men tabellen ljuger väl inte, säger svensken.

LÄMNA ETT SVAR

Please enter your comment!
Please enter your name here