Maura Visser gjorde comeback – Nederländerna föll mot Tyskland

I fem år stod hon utanför landslaget. Maura Vissers konflikt med tidigare ledare och nederländska spelare kostade tid och mästerskapsupplevelser – under Helle Thomsen är hon tillbaka i den orangea tröjan.


EM Grupp B NEDERLÄNDERNA – TYSKLAND 27-30 (14-13)


– Det var underligt i början, men spelstilen har inte förändrats. Jag står med en skön känsla efter comebacken, även om resultatet gjorde mig besviken, sade hon till Handbollskanalen efter förlusten mot Tyskland.

Mittnian hamnade i korselden under Brasilien-VM 2011. Mitt under turneringen rann känslorna över för Visser och hon lät ilskan gå ut över lagkamraterna och inte minst förbundskapten Henk Groener.

Två ringhörnor med orubbliga positioner, försonande samtal hjälpte inte och 31-åringen med 122 landskamper åkte ner i frysboxen – förbisedd av annat än sportsliga skäl i uttagningarna.

Därmed gick hon miste om Nederländernas omstart, föryngring och etablering av nya profiler.

De virvlande niometersspelarna Lois Abbingh och Estavana Polman, målvakten Tess Wester var vassa tillskott vid silvret i VM 2015 och medaljmatchen i OS i somras.

Maura Visser fick se allt från sidan, kunde trots allt njuta av utvecklingen.

– Vi har fler bra spelare på varje position, innan hade vi bara sju-åtta totalt. Det gör det enklare för tränaren att byta.

I höstas kom coachbytet som öppnade dörren för hennes comeback. Groener tackade för sig och Helle Thomsen tog över inom loppet av några septemberdagar.

– Det gjorde mig lite förvånad. I början av november ringde Helle och frågade om jag fortfarande var tillgänglig för landslaget. Sjävklart svarade jag ja, men lite överraskad var jag allt. Jag trodde hon ville bygga för framtiden, jag är ju 31 men håller en hög nivå i Bietigheim (tyskt klubblag, framme i EHF-cupens gruppspel, journ. anm.)

Tappade greppet i typisk premiär

Vissers comeback var samtidigt EM-premiär i Kristianstad, där Tyskland stod för motståndet.

En match som Nederländerna ägde i 40 minuter, stundtals med bra effekt på kontringarna och de snabba avkasten som rönt stor framgång i de senaste mästerskapen.

Sista 20 störtdök effektiviteten, en typisk premiär på de orangeas bekostnad med hopp och förtvivlan, stress och nerver i full sving.

– Två gånger ledde vi med fem mål, det får man inte ge bort på den här nivån. Tyskland är ett lag som aldrig ger upp, det såg vi idag, sade Maura Visser som satt på bänken undantaget ett kortare inhopp med en assist i slutet av första halvlek.

Stjärnspelarna i stallet med de största resurserna blandade och gav, Estavana Polman var osynlig före paus, rev igång andra halvlek men föll återigen tillbaka. Nycke Groot toppade och försökte behålla kylan men lyckades inte hålla ihop laget på egen hand.

Tyskland gick förbi och vann, bland annat tack vare kraftspelaren Kim Naidziniavicius, rutinerade Svenja Huber och snabbfotade linjespelaren Jenny Karolius.

Vinnarlaget gick också på plus på målvaktssidan, Clara Woltering gjorde viktiga bollmotningar i avgörande läge medan Tess Wester och Jasmina Jankovic bytte av varandra med bara ett fåtal spelräddningar.

Tysk seger, en skräll direkt i Kristianstad och nu ligger pressen på Nederländerna.

–  Vi får lära oss av misstagen och förbereda oss bättre mot Polen på tisdag.

Tre-fyra minuters speltid för din del – vad tror du om din roll framöver?

– Jag kan bara bidra med erfarenhet från från alla mina matcher i många olika klubbar, sade Maura Visser.