Matchens tre stjärnor: Sverige–Tjeckien

Marketa Jerabkova och Anna Lagerquist. Foto: Suvad Mrkonjic / BILDBYRÅN.

Sverige vässade formen inför EM genom att genrepa mot Tjeckien i Karlskrona. Det blev en betydligt tuffare kamp än när lagen möttes i fredags. Handbollskanalen har utsett matchens tre bästa spelare i konceptet som vi enkelt och tydligt kallar för ”Matchens tre stjärnor”.

Tre stjärnor – Marketa Jerabkova

Tio mål och matchens stora dominant. Sverige var överlägsna i den förra matchen och kanske hade Tjeckien en del respekt för de svenska spelarna då. I dag var de fokuserade från start och Vipers Kristiansands Jerabkova – som plockades bort helt av Anna Lagerquist senast – styrde anfallen och var bestämd i sina aktioner. Skyttet satt som det skulle och det tjeckiska försvarsspelet var betydligt bättre den här gången. Drog dock på sig tre utvisningar och fick se de avslutande minuterna från sidan.

Två stjärnor – Emma Lindqvist

Var den av de svenska spelarna som höll jämnast nivå. När Sverige tappade sin intensitet och matchtempot drogs ned, höll Lindqvist kvar sitt fokus. Fick mycket speltid och försvarsspelet bidrog till att hålla Sverige kvar i matchen när anfallsspelet inte riktigt fungerade. Hade ett par långa hemspring som hindrade Tjeckien från att komma till kontringslägen. Lindqvist gick på några (för henne) typiska genombrott och missade ett klart läge men gjorde tre mål. Visade hur pålitlig hon är både från mittnio och ytternio. Formbesked.

En stjärna – Anna Lagerquist

Sverige inledde svagt och hamnade i ett tidigt underläge. Anfallsspelet flöt inte alls på som i den förra matchen samtidigt som Tjeckien fick betydligt bättre träff både bakåt och framåt. Anna Lagerquist var den som såg till att läckorna täpptes till en bit in i den första halvleken. Då började samarbetet med Linn Blohm och Emma Lindqvist likna det som vi har blivit bortskämda med. Såg tillsammans Jamina Roberts (framåt) till att Sverige kom in i matchen och lyckades hålla nere siffrorna när anfallsspelet inte ville lossna. Lyckades inte stoppa Jerabkova på samma sätt som i den förra matchen men fick göra kvitteringen med tio sekunder kvar av matchen.