KLART: Sverige möter Sydkorea i kvartsfinalen

Sydkorea under OS i augusti. Grøtt / BILDBYRÅN

Japan kunde inte rå på de norska suveränerna i den sista gruppspelsmatchen. Det innebär att Sydkorea går vidare från gruppen och blir Sveriges motståndare i kvartsfinalen.

Det står klart att Sverige får möta Sydkorea i kvartsfinalen på onsdag. Sydkoreanerna fick vänta länge på beskedet. De spelade oavgjort mot Angola klockan 02.00 inatt (svensk tid) och fick förlita sig på att Norge skulle göra jobbet mot hemmanationen Japan. Norskorna var redan klara gruppettor men såg inte ut att hålla igen. Slutsiffrorna skrevs till norsk seger med 37–25 (16–11).

Sydkoreanerna går vidare, trots att laget bara har en vinst och en oavgjord match i turneringen. Sverige har dock ett bedrövligt facit mot Sydkorea. På 14 matcher har Sverige bara två segrar – och hela 11 förluster.

Men den senaste gången Sverige vann var i OS i Rio 2016 (31–28). Johanna Bundsen, Carin Strömberg, Linn Blohm, Jamina Roberts och Nathalie Hagman är spelarna i den svenska truppen som var med då.

De övriga kvartsfinalerna står mellan Norge – Ungern, Nederländerna–Frankrike och Ryska olympiska kommittén–Montenegro. Matcherna spelas 02:15, 06:15, 10:00 och 13:45. Handbollskanalen uppdaterar så fort det är klart vilken tid Sverige spelar.