KLART: Frankrike vinner finalen – dubbla OS-guldmedaljörer

Frankrikes damer ska försvara guldet på hemmaplan – men i vilken stad? Foto: Johanna Lundberg / BILDBYRÅN

Frankrike tog OS-guldet efter en tempostark och välspelad insats mot Ryska olympiska kommittén. Det franska försvaret var på tårna och ryskorna fick inget riktigt flyt. Finalen slutade 30–25 (15–13) och Frankrike är därmed guldmedaljörer på både dam- och herrsidan.

Det var en rivig start som ryskorna öppnade starkast tack vare Polina Vedechinas niometersskytte och Anna Sedojkinas räddningar. Men efter en tidig rysk 3–1-ledning fick Frankrike en rad straffar och kunde ta en tvåmålsledning efter elva minuter (fyra av Frankrikes sex mål var från straffpunkten).

Pauletta Foppa var som vanligt aktiv på linjen och fransyskorna – som är det lag som gått runt flitigast på sina spelare under turneringen – skaffade sig en 12–9-ledning när sju minuter återstod av halvleken. De såg pigga ut.

Frankrike gick till halvtidsvilan med en tvåmålsledning, 15–13.

I inledningen av den andra halvleken följdes lagen åt; Vedechina fortsatte med sitt framgångsrika distansskytte och Allison Pineau levererade från straffpunkten. Cleopatre Darleaux kom in i det franska målet och hindrade en tidig rysk upphämtning. Det franska försvaret låg hårt på den ryska stjärnan, Anna Vjachireva – som varit en av turneringens bästa spelare – men ryskorna kunde gå ikapp efter 38 minuter (16–16).

Några minuter senare kunde Pauletta Foppa göra 19–16 från ett trångt läge på linjen. Pauline Coatanea och Grace Zaadi drygade ut ytterligare i anfallen efter, sedan Darleaux storspelat. När Zaadi friställde Foppa genom en passning bakom ryggen kunde hon sätta dit 22–16 med en kvart kvar av matchen. Sex raka mål för Frankrike!

Men med nio minuter kvar hade det tempofyllda franska anfallsspelet avstannat något och ryskorna kunde kontra sig till reduceringar. Darleaux såg dock till att det franska övertaget aldrig blev mindre än fyra bollar. När Meline Nocandy bröt ett ryskt anfall, med fem minuter kvar, och på egen hand kunde kontra in 28–22 såg det klart ut. Trots att ryskorna gjorde två snabba mål, var tiden på väg att rinna ut. Med en dryg minut kvar och en fyramålsledning, kunde fransyskorna kosta på sig att fira under en avslutande timeout.

Guldet går till Frankrike – som alltså vinner både på dam- och herrsidan. Det är första gången det händer sedan Jugoslavien gjorde bedriften i Los Angeles 1984.