Klagomuren och EM

När jag tittade igenom vad som skrivs om EM i våra grannländer Danmark och Norge hittade jag följande:

Huvudskyddet eller pannbandet
Danmarks vänsternia Maria Fisker (uttagen i all star team EM2014) fick inte lov att använda det huvudskydd hon haft i matcherna i den danska ligan eller i Europacuperna. Vad göra? Fysioterapeuten Mikkel Hjuler skapade ett nytt dagen innan Danmarks första match och fick det godkänt av EHF (ett pannband förstärkt med skum och stötabsorberande material).

(Svenska Handbollsförbundet har en annan syn på huvudskydd – mer om det kan du läsa här)

Enhetlig klädsel
Den nya regeln att skydd, strumpor etc ska vara i samma färger som antingen lagfärgerna eller vara identiska för alla spelare i truppen. Regeln skapar både irritation och skratt. IHF och EHF motiverar den med att handbollsspelarna ska se ”snygga ut”. ”Handboll ska vara harmoniskt att se på” som EHFs president Michael Wiederer uttryckte sig till danska TV2.

effekt:
– innan Danmark spelade sin andra match (Ungern) fick hela truppen byta från de traditionella vita till svarta för att färgerna skulle matcha de spelare som som har svarta fot- eller knäskydd. (länk)
– likadant var det för Norges trupp, som NRK skriver (länk)
– har någon av er tänkt på att de svenska spelarna har blå eller gula undertröjor? Det är också en effekt av ”utseenderegeln”.

Hårda golv och kalla uppvärningshallar
– Danmarks enda högersexa Trine Østergaard Jensen (klubbkamrat i FCM med Sabina Jacobsen, Linn Blohm, Martina Thörn och Elin Lindén) har för första gången känt av sina knän pga av de hårda golven (länk)
– Lagen i grupp A (Sveriges grupp) har skickat in ett brev där de, utöver att hålla med om klagomålen på den nya klädreglen, också är trötta på att värma upp i en kylig lagerlokal och att golvreklamen är för hal och har orsakat skador (Mangue och Lavko) – länk

Mer kommer jag säkert att hitta – två positiva nyheter sett med svenska ögon är dels att de norska spelarna krävt att få ha Mats Olsson på bänken under detta mästerskap dels danska TV2s fina hyllning till Isabelle Gulldén.