Kamerun saknar två försvunna VM-spelare

Foto: Carl Sandin/Bildbyrån.

Det ligger en uppseendeväckande anledning till grund för att Kamerun ställer upp med bara 14 namn i sin matchtrupp under VM. Handbollskanalens systersajt GoHandball har gått på djupet med situationen – två spelare försvann på eget bevåg under uppladdningen.

Kamerun slog två flugor i en smäll med nationens första seger i en gruppspelsmatch i VM och avancemang till huvudrundan. En bedrift som blir större av att det saknats ett par uttagna spelare.

Någonstans mellan landskampen mot Senegal i Caen 26 november och VM-premiären i Helsingborg fyra dagar senare avbröt Bénédicte Manga Ambassa och Marianne Batamag landslagssamlingen.

GoHandball har samtalat med Leocadia Bongben, sportjournalist från Kameran som har insyn.

– Jag började få information om att två spelare hade försvunnit. Förbundet talade om det och de försökte få kamerunier I Frankrike att hålla ett öga på laget, men det var inte deras fel att de två (spelarna) försvann tillsammans med sina tillhörigheter.

– Det betyder att det iallafall inte blev kidnappade, de lämnade på egen hand. Det är inget nytt för oss i Kamerun, fortsätter reportern till GoHandball.

Artikeln pekar på ett återkommande fenomen, inom handboll och andra sporter. Under förra VM, i Spanien 2021 bröt fem av Kameruns spelare upp under pågående mästerskap.

– Det är svårt till och med att berätta för dina lagkamrater att du ska lämna. De som lämnar har planerat det i tysthet sedan tidigare och berättar inte för sina lagkamrater. Och när lagkamraterna får höra om det är de stöttande.

– Jag är säker på att de (lagkamraterna) också hade kunnat lämna. Men om ett helt lag försvinner, ger det en dålig bild av landet, säger Bongben till GoHandballl.

Länk: The troubling trend of Cameroon’s vanishing players