Inför Ryssland: 615 landskamper fattas för ”nytt” Sverige

Foto: Bildbyrån

Vill du se in i framtiden? Bara en liten snabbkik på en framtid utan spelare som Bella Gulldén, Jenny Alm, Sabina Jacobsen, Loui Sand och drygt 550 landskamper. I så fall får ni bege er till Eskilstuna ikväll, eller slå på TV10 kl 20. Då spelas det kast med liten spåkula när ett nytt Sverige möter ett nytt Ryssland.

Inför träningsmatcherna mellan Sverige och Ryssland står det klart att det inte är samma lag som möttes i EM som ska göra upp i Esklistuna och Norrköping. Ryssland har anmält ett lag med flera debutanter och få rutinerade rävar.

Sverige, de ska göra upp för 680 försvunna landskamper (Gulldén, Gustin, Jacobsen, Sand, Alm, Lagerquist). Ersättarna har 65 landskamper tillsammans (Lindqvist, Fernis, Forsberg, Wall, Bjärrenholt, Hvenfelt), vilket ger en diff på 615 kamper.

På den öppna träningen i tisdags var det ett Sverige som kom till Åby Arena i Norrköping med en trupp som var rejält rutindecimerad från den vi såg i EM i Frankrike. Framförallt saknas gravida Bella Gulldén med sina 202 landskamper.

— Den största skillnaden är väl att vi inte kommer kunna förlita oss på Bella, säger Jamina Roberts.

Istället för en av världens mest rutinerade spelare på mittnio har förbundskapten Henrik Signell kallat in en av Sveriges mest spännande spelare. Emma Lindqvist är bara 21 år men har tillverkat en stark säsong för ligatvåan Höör och mäktat med 96 poäng (53 mål och 43 ass) i SHE.

— Hon är en klok spelare som har gjort det väldigt bra. Hon behöver förstå vilken potential och kapacitet hon verkligen har, för hon är ganska ödmjuk. Men det kommer, säger Signell.

Och är det ett nytt landslag överlag som vi ser?

— Det är ju delvis ett nytt landslag. Och det är stora roller att fylla, både i ledaregenskaper, handbollsmässigt och kompetensmässigt, säger Signell.

Några av Sveriges mest rutinerade finns fortfarande kvar i truppen. I målet står Johanna Bundsen och Filippa Idéhn stadigt, med Jessica Ryde som äter upp läropengar i bakvattnet. På kanterna är det nygammal regi med Mathilda Lundström och Emma Fernis på högern och Marie Wall och Olivia Mellegård till vänster.

På niometerslinan fiskar fortfarande Nathalie Hagman och Jamina Roberts, där var och en enskilt har lika många landskamper som resten av truppens niometersspelare tillsammans.

Jamina Roberts har flest landskamper i laget (147) och var en av Sveriges bästa spelare i EM senast. Och på träningen i Åby visade hon att det finns spetskvalitet och finter värda en Handbollskanalen Highlight Compilation. Den finaste finten under träningen var när hon fick en smäll på väg igenom försvaret och använde kraften i smällen för att rotera 360 grader och ända lyckas släppa iväg bollen mellan benen på målvakten.

Känner du att du behöver ta en större roll sportsligt i landslaget nu, med tanke på all tappad erfarenhet?

— Jag försöker väl alltid ta samma roll och jag känner att jag har haft en ganska stor roll tidigare. Men det är väl mer andra som får kliva fram nu. Jag har inte så mycket mer att bidra med, haha. Men det ska bli intressant att se hur det går!

Och socialt? Om jag får vara fördomsfull så känns det inte som att du vill ha rollen som lagmamma?

— Nej. Den kommer jag inte att ta.

På motsatt sida av Jamina, och bakom Hagman, väntar Alexandra Bjärrenholt. Skurus 26-årige högerhänta högernia har återigen fått chansen i Signells landslag. I SHE håller hon hov med sitt svårlästa spel och kompromisslösa genombrott.

— Hon har gjort det väldigt bra i svenska ligan. Hon är väldigt irrationell och avig i sin spelstil. Duktig man mot man och duktig på att spela ut, säger förbundskaptenen.

Under träningen i Åby var det känslan av ett ”första träffen med gänget”-träningspass som man inte kan eller bör läsa in för mycket utav. Men det som går att se utan att behöva dra för stora växlar är att Alexandra Bjärrenholt har kommit hit med samma gamla jävlar anamma.

Du skrattar lite på planen men sen när visslan piper så är det seriöst game face. Är det din personlighet överlag?

— Oj, det är jättesvårt att säga. Jag tänker ju inte på det liksom. Men att leka handboll är ju det bästa som finns. Men sen när det gäller då ska man ge järnet, 110 procent, då gäller det att vinna.

Trots att hon bara befinner sig inom den sportsliga demografin för medelålder med sina 26 år finns ändå känslan som att det här är Chansen för den högerhänta högernian som tagit steget från vänsterkant till mittnia till högernia, från Rimbo till VästeråsIrsta till Skuru – från bra till riktigt jäkla bra.

Känns det som att det här är den stora chansen för dig?

— Jo men verkligen. Speciellt när det håller på att bli lite generationsskifte i truppen också. Jag är inte jätteung men det är ändå nu det börjar hända lite. Det är fler nya spelare och att man får chansen att komma in, extra speciellt kanske som högerhänt högernia. Det känns jättestort, att de ser vad man har presterat och gjort, egentligen ända sen man började spela i SHE.

— Så när man får chansen är det bara att ta den, man vill inte falla bort härifrån så det är bara att kötta på.

— Och att få spela med de här tjejerna som man har haft som idoler. Dessutom går det väldigt snabbt, det gillar jag, säger hon och ler brett.

Trots de många nya komponenterna i laget kommer grundidén i spelet att få stå fast, menar Signell. Däremot finns det, i och med de nya spelarna, nya vapen att plocka av och taktikjustera utifrån.

I matchen mot Ryssland kommer Bjärrenholt säkert att få spela, och kötta, mot ett ryskt lag som också skickar ut ett lag för framtiden. Hon kanske också kommer att delta i den nykomponerade niometerstrion, som på träningen i Åby, med Emma Lindqvist och Jamina Roberts.

Förutom publikfesten och att det alltid är något visst i luften inför en landskamp så är det trots allt två poängmässigt betydelselösa träningsmatcher som kommer spelas mot Ryssland i Eskilstuna och Norrköping. Men mitt i graviditeter och livsbyten, pension och skador – och en blick in i en ny svensk handbollsframtid – så känns det som de två mest intressanta träningsmatcherna på väldigt väldigt länge.

Matcherna i helgen:
22 mars, 20:00: Ryssland (Stiga Sport Arena, Eskilstuna)
23 mars, 16.00:
 Ryssland (Himmelstalundshallen, Norrköping)