Gulldén nära toppform – endast orken saknas

Isabelle Gulldén. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Bella Gulldén har tagit sig tillbaka till topphandbollen otroligt snabbt efter graviditeten och presterade på toppnivå mot Ryssland. Handbollskanalen fick en pratstund med världsstjärnan, som bland annat berättade om vad som saknas för att hon ska känna sig helt tillbaka.
– Det är snabbheten och orken, säger Bella Gulldén.

Sverige startade mästerskapet med fyra raka segrar men mot första motståndet
i världsklass blev det förlust. Ryssland var helt enkelt några nivåer bättre än Sverige och vann rättvist.

– Man har gått igenom matchen några gånger nu i sitt huvud och hade kanske velat spela om den, säger Gulldén.

Stjärnan fick ökad speltid mot Ryssland och visade att hon redan är tillbaka på hög nivå. Gulldén tog ett enormt ansvar i offensiven och nu var det inte längre ”bara” genom smörpassningar till sina lagkamrater utan med en helt annan aggressivitet och vilja att gå på eget avslut.

– Nu möter vi bättre motstånd och då gäller det att stämpla in och göra det man kan. Det kändes helt okej, säger Gulldén, som inte var mer trött dagen efter, trots att hon spelade mycket mot Ryssland.

– Det är faktiskt ingen skillnad, förutom att det som sagt blev lite mindre sömn eftersom vi förlorade.

Hur känns din matchform nu jämfört med inför mästerskapet?

– Det är svårt att säga, vi har spelat runt extremt mycket den här turneringen och det var egentligen inte förrän mot Ryssland som jag spelade mycket. Det är klart att det var jobbigt, jag blev trött mot slutet.

Vad saknas i ditt spel för att du ska vara helt tillbaka?

– Det är snabbheten och orken. Orkar jag mer kan jag spela bakåt också och då får jag mer andrafas och möjlighet att hitta passningar till våra kanter, det tycker jag inte att vi har haft mycket av. Det är egentligen det, orkar man mer så orkar man repetera sina satsningar och gå på mål. Det är där jag känner mig begränsad.

Ni har gått runt på mycket folk medan Spanien, Rumänien och Montenegro har fått upp ett annat tempo. Vem har mest fördel?

– Det är svårt, det är en fördel att ha haft tuffa matcher för då har man tempot. Men det är aldrig negativt att vara fräsch i kroppen. Samtidigt har vi inte spelat ihop oss riktigt eftersom vi har haft olika uppställningar hela tiden, men vi är å andra sidan det mest fräscha laget nu när vi går in i det här. Vi får ta med oss det positiva.

I första matchen i huvudrundan väntar Spanien – ett lag som vunnit samtliga matcher så här långt och imponerat i ett tufft gruppspel.

– De har inte en stjärna utan spelarna är beroende av att få bra passningar och det är det som kommer att bli huvudgrejen. De är extremt bra på att spela för varandra, precis som det brukar vara med Spanien.

– Varför de har blivit bättre har jag ingen aning om, men det är extremt jämnt. Titta på Frankrike som vunnit de två senaste mästerskapen och nu ska de spela president’s cup.

Om Sverige ska ha en chans på semifinal krävs det förmodligen seger mot Spanien. Gulldén är så klart medveten om förutsättningarna.

– Vi vet att vi behöver vinna alla matcher för att kunna ha chans på semifinal och inte ens då har vi det i egna händer. Det är nu det gäller, säger hon bestämt.

I de två andra matcherna i huvudrundan väntar alltså Rumänien och Montenegro, två lag med svenska förbundskaptener. Gulldén berättar att hon endast spelat mot Tomas Ryde
i någon träningsmatch, men Per Johansson känner hon så klart väldigt bra.

– Det är alltid speciellt att möta Per och alltid kul att höra honom skrikandes på svenska. Han är extremt aktiv och extremt galen.

Vad krävs för att Sverige ska kunna göra en stark huvudrunda och gå till semifinal?

– Det har varit lite slarvigt. Sakar som fungerar mot lite sämre motstånd fungerar inte nu. Det kostar och blir lite dyra läropengar ibland. Vi måste försöka minska antalet tekniska fel och bli lite mer direkta på mål, avslutar Bella Gulldén.