Målvaktspecial med Hellgren: ”Kommer inte att räcka med att vara stor”

Robert Perlskog och Claes Hellgren. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Det kryllar av skickliga målvakter i VM, men vad finns det för trender?
Hur kommer utvecklingen att se ut framöver? Och hur har de svenska målvakterna presterat under VM? Handbollskanalen tog hjälp av ingen mindre än Claes Hellgren för att reda ut de olika frågorna.

Handbollsmästerskap = Claes Hellgren och Robert Perlskog. Så har det varit under väldigt många år och årets VM i Kumamoto är inte annorlunda. Handbollskanalen fick en pratstund med målvaktslegendaren mitt emellan två av de många VM-matcher han kommenterar.

Vad har du noterat för trender på målvaktssidan?

– Generellt sätt är det oerhört viktigt att man som målvakt har andra kvaliteter än att stoppa bollen. Numera måste man vara väldigt snabb på att få ut bollen och där har Sverige en målvakt med fantastiska utkast i Filippa Idéhn, säger Claes Hellgren.

– Själva spelet har inte utvecklats så mycket på det sättet, men det är ju så att Norge dominerar när det handlar om målvakter. De har tre som är på topp tio och det beror på att de har en idé som de har drivit väldigt länge.

Vad ser du för utveckling framöver?

– Det finns två olika målvaktstyper – de som blir träffade och så finns det den lite mindre målvakten som försöker rädda. Anna Sedoykina är exempel på den första typen och Silvia Navarro på den andra typen. Det har funnits en tendens att vilja ha stora målvakter, men det är fortfarande möjligt att vara med i toppen om man är liten men med ett bra spelsinne och härlig speed.

– Det man kan säga är att det kommer inte att räcka med att vara stor – man måste vara snabb också för att bli bäst. Viktoria Kalinina är en sådan typ som kan bli det.

Balkan är känt för att få fram otroliga målvakter på herrsidan, men har haft det lite tuffare på damsidan. Claes utvecklar:

– Balkan har producerat oerhört mycket om man ser till herrsidan, det är helt uppenbart. De har inte haft samma produktion på damsidan. Man kan säga så här, under lång tid har Mats Olsson producerat massa målvakter i bland annat Norge och det handlar om att ha en idé och att driva den konsekvent.

– För en massa år sedan fick jag ett uppdrag av Ulrik Wilbek, han sa att vi har Kasper Hvidt som är riktigt bra men vår nummer två skulle vara nummer tio i Sverige. Jag fick då fria tyglar att ta fram fler riktigt bra målvakter och då sa vi att det ska vara svensk niometersteknik, tysk attityd, Balkan från kanten och så dansk kreativitet. Det mynnade ut i Niklas Landin och Jannik Green. Balkan har alltid varit bra på att spela offensivt försvar och då blir de ruskigt bra på att rädda skott från kanten, det är grundtesen.

Sju mot sex-spelet, vad har det för påverkan på målvakternas agerande?

– Det är en bra fråga, men jag skulle vilja fokusera på ett annat problem. Tittar man på Kielce i Final Four förra säsongen så sprang de utav helskotta och hade tio-tolv avslut där det inte riktigt fanns något försvar på plats. Det är en teknik det inte pratas mycket om. Om till exempel Anna Sen kommer i full fart och får ett läge från sju och halv meter, vilken räddning ska göras då. Men jag är så gammal att andra får komma fram till hur vi ska göra det, säger han och skrattar.

Filippa Idéhn har gjort ett fint mästerskap så här långt och ser ut att ha tagit steg i sin utveckling.

– Det som har hänt för Filippa är att hon har fått ett väldigt bra självförtroende av att komma till en ny klubb i Danmark, det var lite tuffare i Brest. Men det har gjort henne väldigt gott. Det är en stabil målvakt som tycker om att stå rätt och inte göra så stora rörelser. Hennes stora världsklassgrej är ju hennes utkast, jag brukar skoja om att hon skulle kunna bli en bra utespelare och det är kanske överdrivet, men hon skulle åtminstone skjuta hårt. Sen är hon fullkomligt orädd, när jag såg henne första gången hade hon kortärmat och kortbrallor.

Bakom Idéhn finns Martina Thörn och Jessica Ryde samt Johanna Bundsen som är gravid.  Dessutom nämner Hellgren ytterligare en svensk målvakt.

– Det som är intressant är att Ryde är på gång och Rebecca Nilsson i Skuru är också en målvakt som kan ta sig långt, avslutar Claes Hellgren.