Guldkommentarer från Norge: Vi har vinnarkulturen

Stine Bredal Oftedal, Norge. Foto: Tommy Holl IBL/AOP

Handbollskanalen fick en pratstund med Veronica Kristiansen, Kari Aalvik Grimsbö, Stine Bredal Oftedal och Nora Mørk efter EM-guldet.

Fyra guldmedaljörer passerade Handbollskanalens frågvisa reporter och de hade följande att säga efter EM-guld 2016.

Veronica Kristiansen

”Det känns väldigt bra. Vi tvivlade aldrig, för vi har vinnarkulturen och de vinnarskallarna som krävs för att vinna. Vi har så många olika spelartyper och får det att klaffa.

Det här har varit det tuffaste mästerskapet att vinna för vi har vunnit med 2-3 mål i de flesta matcherna. Andra lag blir bara bättre och bättre. ”

Kari Aalvik Grimsbö

”Det känns fantastiskt. Är tacksam och stolt över att få vara en del i laget. Det är 10 år sedan jag mottog min första guldmedalj med landslaget, även då i Sverige, så jag är otroligt tacksam att få stå här idag också.

Vi har ett starkt lag, en otrolig tränare och team runt laget. Vi har fokus på utveckling, att hela tiden försöka bli bättre och det tror jag absolut har varit en viktig faktor för vårat lag.”

Om samarbetet och konkurrenssituationen med målvaktskollegan Silje Solberg säger hon:

”Vi är konkurrenter men vi önskar hela tiden varandras bästa och försöker alltid stötta den som står i mål. Sen har vi Mats Olsson. Han är en fantastisk person som kommer med viktiga inspel under matcherna. Det kan handla om små tekniska bitar och fokus på vad vi ska jobba med. Han skapar en bra atmosfär och mycket energi runt oss.”

Stine Bredal Oftedal

”Jag tror det är många saker som gör att Norge vinner. Vi har skapat en vinnarkultur som gör att vi klarar att vinna viktiga matcher. Vi har ett lag och ett team runt om som fokuserar på rätt saker och många extremt duktiga spelare.

Vi är också bra på att skapa en bra mix av erfarna spelare och unga. Det finns en del spelare som har spelat många viktiga matcher och blivit erfarna och matchas ihop med yngre spelare. Då får de yngre spelare också erfarenheter till den dagen de ska stå där och vara de viktigaste så jag tror det är en avgörande del.”

Nora Mørk

”Denna guldmedaljen placeras där uppe med de andra gulden. Men det har varit ett speciellt mästerskap. Vi gick obesegrade genom hela EM som är extremt tufft med många bra lag.

I finalen spelar vi bra i stora delar av den andra halvleken och lyckas rycka ifrån med några bollar. Vi har flera tillfällen då vi kan avgöra men istället släpper vi in dem i matchen igen. Vi var helt enkelt inte tillräckligt effektiva men som tur var fick de inte in deras sista skott vilket var en väldigt skönt.”