Frågetecken kring Helle Thomsens framtid

Helle Thomsen, Nederländerna. Arkivbild. Foto: handbal.nl

Succétränaren Helle Thomsen coachade Nederländerna till nationens andra final i ett mästerskap. Det första guldet får dock fortfarande vänta då finalmotståndaren Norge återigen blev en för svår uppgift.
– Jag vill vinna guld, inte silver, sade en besviken Helle Thomsen till den mötande presskåren efter finalen.

Då, 2015 i VM i Danmark, spelade Nederländerna sin första mästerskapsfinal. Nerverna var inte på plats och det blev storförlust med 23-31. I går möttes lagen igen. Denna gången i en EM-final och Nederländerna gav Norge en rejäl match. Efter en fantastisk final drog dock Norge det längsta strået, igen.

Finalen slutade 29-30 till Norge och Nederländernas förbundskapten Helle Thomsen var besviken över finalförlusten, men också imponerad av Norge.

– Vi hade chansen idag (söndag) men Norge är så bra. Man kan se på dem att de tränar otroligt mycket. De tränar mer tillsammans, spenderar mer tid tillsammans och göra många saker som de andra landslagen inte har resurser till att göra. Det ger resultat – jag tycker att de är fantastiska. I OS för bara några månader sedan kom de 3:a och nu kom de tillbaka med full kraft och vann guld – wow!

Thomsens senaste år har varit händelserikt. I mars blev hon tillfälligt inkallad som svensk förbundskapten för att säkra OS-avancemang, vilket hon och laget lyckades med. En förlängning i det svenska landslaget satte hennes dåvarande klubblag, FC Midtjylland, stopp för. Efter några månader fick hon sparken från Midtjylland då hon och klubben hade skilda åsikter om framtida strategi och ledning.

En månad efter att hon fått kicken från Midtjylland blev hon klar att ta över Nederländerna. Kontraktet sträckte sig till och med EM i Sverige och trots framgångarna kan Thomsen inte svara på om det blir en förlängning med Nederländerna eller inte.

– Det är mycket jag måste fundera på. Vad innebär en fortsättning med Nederländerna? Ska jag bo i Danmark? Ska jag bo i Nederländerna? Kommer jag kunna ha en klubblag? Vi ska sätta oss ner efter jul och diskutera framtiden.