Frankrike är Europamästare 2018! Röda kortet tände laget

Alexandra Lacrabere och Fleury Loiret drabbar samman med H65 Höör. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Regerande världsmästare och nu även regerande Europamästare. Frankrike vann finalen i Paris över Ryssland med 24-21 (13-12) där Allison Pineaus röda kort tände laget och arenan.

– Det var något som hände efter Pinaeus röda kort. Vi kände att vi hade blivit orättvist behandlade och hela arenan skiftade i stämning. Det gjorde oss helt uppumpade och taggade. Innan dess kände jag inte igen oss, säger Siraba Dembele-Pavlovic efter matchen.

Då ledde ändå Frankrike matchen med 16-13, som blev till på straffkastet som fick franska stjärnan Allison Pineau utvisad. Bollen tog i målvakten Anna Sedoykinas ansikte och gick in i mål. Men straff i ansiktet betyder rött kort. Enligt danska TV2, som rådfrågat en dansk domarexpert, skulle inte straffmålet ha godkänts. Men det gjorde det, och tände AccorHotels Arena i Paris.

Stämningen, och tyvärr också det mer ovärdiga buandet åt motståndarlaget, höjdes och man såg förändringen i de franska spelarna. Varje blockat skott var som en vunnen ligamatch och Ryssland kom aldrig ifatt.

Det franska försvaret ska ha de största plusbetygen efter matchen för det sättet som de plockade ner Rysslands individuellt skickliga spelare på niometer. Anna Vyakhireva på ryska högernian blev ändå matchens, och hela turneringens, bästa spelare. Något som hon inte brydde sig nämnvärt om på presskonferensen efter matchen.

– Tack för att du inte gratulerade mig till silvermedaljen, sa hon till frågeställaren. För mig liksom för alla andra handbollsspelare är det bara förstaplatsen som spelar någon roll.

Vyakhireva kom inte helt till sin rätt ikväll samtidigt som Frankrike ofta hittade in till fler och bättre lägen i andra halvlek – framförallt genom Alexandra Lacrabere och Estelle Nze Minko.

Frankrike höll Ryssland på en högerhands avstånd i resten av matchen och vann med 24-21. Därmed är laget både regerande VM- och EM-guldmedaljörer.

Hur ska ni fira ikväll?

– Haha, det kommer inte att bli någon sömn på hela natten, säger Siraba Dembele-Pavlovic och dansar med sin medalj i mixade zonen.