All Star-laget i EM 2018 – Inga svenska spelare uttagna

Rysslands Anna Vyakhireva. Foto: Petter Arvidson, Bildbyrån

Frankrike blev mästare i EM 2018. De fick dock bara med en spelare i turneringens All Star-lag. Det blev sista utposten Amandine Leynaud. I övrigt var det blandad kompott på nationerna i laget.

Uttagningen av All Star sker genom röstning där en grupp experter står för 60% av rösträkningen och 40% är från offentlig röstning – där runt 5000 personer deltog, meddelar EHF Euro 2018.

Nomineringarna till All Star-laget ska ha skett två omgångar in i huvudrundan, därför ”hann” inte vissa namn komma med och andra som gjorde det bättre i början av turneringen har samma chans att få en plats. Resultatet blev som följer, med motivering från EHF.

MV: Amandine Leynaud (FRA)

Den franska målvakten har varit instrumetal i Frankrikes succé i EM 2018. Med 52 skott räddade och 36 i räddningsprocent var Leynaud i topp i målvaktsligan tillsammans med kollegan Laura Glauser, men hade 15 räddningar fler och stod bakom det bästa försvaret i turneringen.

V6: Majda Mehmedovic (MNE)

Fart och beslutsamhet är två viktiga kvaliteter för en kant och Majda Mehmedovic har massor. Den 28-årige CSM Bukarest-spelaren var tredje bästa målskytt för sitt Montenegro med 27 mål och spelade 321 minuter på sex matcher för Per Johanssons lag.

V9: Noemi Hafra (HUN)

Den 20-åriga skarpskytten gjorde debut i EM men visade blixtar av briljans och ledde Ungern till en sjundeplats. Hafra, som också vann bästa vänsternia på JVM i somras, var Ungerns bästa målskytt i EM 2018 med 27 mål.

M9: Stine Oftedal (NOR)

Norge hade sin beskärda del av skadeproblem innan EM och slutade på femteplats, då man missade finalen för första gången på 18 år. Men Stine Oftedal, som hade en muskelskada innan turneringen, var tillbaka på sitt bästa spelhumör och visade stunder av storhet på båda sidor av planen. Den 27-åriga spelfördelaren nätade 33 mål för Norge och hade dessutom 33 assists.

H9: Alicia Stolle (GER)

Ett ungt tyskt lag som var nära semifinal men misslyckades nå den efter en förlust mot Nederländerna. Framtiden ser dock ljus ut för Henk Groeners lag, speciellt med en stark niometerslina. Alicia Stolle, den 22-årige högernian, gjorde bara 18 mål på sex matcher men hennes bidrag till den tyska truppen kan inte understrykas nog.

H6: Carmen Martin (ESP)

För tredje året i rad har den spanska spelaren blivit utsedd till EM:s bästa högerkant. Hennes konsekventa spel hjälpte Spanien vidare till huvudrundan, medans hennes ledarskap inspirerade lagkamraterna att göra bättre ifrån sig. Högerkanten gjorde 25 mål i EM 2018.

M6: Crina Pintea (ROU)

En underdog-berättelse. Crina Pintea har stått för en kometkarriär de senaste åren. 28-åringen har varit superb både i anfall, där hon gjort 32 mål för Rumänien, och även i försvar, där hon tagit ansvar och var pelaren i Ambros Martins lag.

Best Defender: Kelly Dulfer (NED)

Nederländerna kunde inte försvara sin silvermedalj från EM 2016, men laget tog med sig sitt snabba anfall och starka försvar till EM 2018. Kelly Dulfers bidrag kanske har förbisetts men medaljer är vunna i försvar. Därför vet Helle Thomsen hur viktig 24-åringen är i hennes system.

MVP: Anna Vyakhireva (RUS)

Den 23-åriga Rostov-Don-spelaren har imponerat för Ryssland – som nådde en EM-final för andra gången i landets historia. Vyakhireva gjorde 36 mål i EM inför sista matchen, men hennes snabbhet och smidighet har fått även de bästa försvaren att missa henne. Högernian har även gjort 38 assists i turneringen, ett färre än Milena Raicevic.