Fogelström hyllad expert: ”Världens roligaste extrajobb”

Hanna Fogelström. Photo: Ludvig Thunman / BILDBYRÅN

Som vanligt under mästerskap hyllas Hanna Fogelström för sina insatser som studioexpert i Viasats sändningar. Handbollskanalen har träffat den före detta landslagsspelaren för att prata om hennes två jobb, slutet i IK Sävehof och vad som saknas i det svenska landslaget.

Vi träffas i lobbyn på hotellet där Viasat-gänget bor. Senare under dagen möts Sverige och Rumänien i den andra matchen i huvudrundan. Handbollskanalen ber Hanna Fogelström berätta hur en typisk matchdag ser ut för henne.

– Efter frukost, runt 09:30, går vi alltid igenom körschemat efter de punkter som vi har bestämt ska vara med innehållsmässigt. Det gör vi tillsammans med de i Stockholm som har hand om tekniken. Efter det är det lite olika beroende på om vi ska sända en match eller två och idag är det två matcher vilket innebär ett tajtare schema. Ibland hinner jag träna, annars blir det att läsa på och käka lunch innan vi drar till arenan vid 14-tiden, berättar hon.

– Tre timmar innan matchstart kör vi ett möte över Skype tillsammans med de
i Stockholm där vi går igenom vissa frågor. Sen blir det ett tekniskt test i studion innan vi har lite dötid och man kan hinna käka lite. Efter det har vi ett genrep där vi går igenom allt en vända – inte exakt vad man ska säga, men det handlar mest om tajmingen för de som ska lägga upp grafiken och vilken kamera man ska titta i.

När studion väl drar igång förväntas det av Hanna och kollegan Martin Frändesjö att de levererar flera olika analyser före match, i halvtid och efter match.

– Det är ganska intensivt då. Direkt efter att första matchen är slut går vi över i Sveriges sändning. Där är det mer grejer som ska tas fram i andra halvlek och som mot Spanien skulle vi ta fram saker som Sverige gjorde dåligt eller Spanien gjorde bra. Men så vände allt sista 15 och vi fick ha en helt annan approach. Stockholm fick hämta nya klipp och jag fick tänka om. Då hann jag inte be om några klipp utan jag fick anpassa mig till klippen som kom, berättar hon.

Det måste vara en utmaning?

– Det blir mer spontant. Jag tror inte att det låter inövat annars heller eftersom jag inte har något manus, men det blir en rolig utmaning.

I Avkast-podden pratade de om att ni har långa sändningar och de var imponerade över hur ni klarar av att leverera så många och långa analyser, även i matcherna tidigt på VM där det var givna slutresultat. Hur ser du på det?

– Det finns alltid saker att ta av. Och så är det väldigt bra att vi har spelare att intervjua, då kan vi lyfta deras perspektiv och tittarna vill ju veta hur det är inne i laget, säger hon och fortsätter.

– Spelarna blir mer bekväma också – i början tänkte de för mycket eftersom de undrade vad de fick och inte fick säga. Jag vet inte hur studion upplevs, men jag tycker att vi mixar rätt mycket med innehållet och att vi inte blir för upprepande. Jag hoppas att det upplevs bra där hemma.

Du får otroligt mycket beröm för din roll som studioexpert. Hur tar du emot det?

– Jag vet inte riktigt, jag märkte det tydligt första gången jag jobbade med det här att jag fick mycket positivt tillbaka. Jag vågar knappt säga det men under hela den här tiden har jag inte fått något dåligt. Det finns säkert folk som tycker det är dåligt och media får ofta kritik samtidigt som folk vill tycka dumma saker. Men än så länge har jag klarat mig ifrån det.

– Jag är självkritisk så jag vill inte kolla på mig själv. Där litar jag på den feedback jag får från de i teamet. Jag blir kritisk över minsta lilla grej och då kan man tappa självförtroende. Tycker teamet att det är bra går jag på det och nu känner jag mig mer trygg i det.

Var det så även i början?

– Då stressade jag lite och pratade för fort eftersom jag inte kände till det här med tempot. Nu känner jag mig lugnare och kan hitta en annan rytm i det, säger Hanna, som har märkt av hyllningarna.

– Folk hör av sig och säger att jag får massa beröm på Twitter, men jag har ju inte Twitter. Jag får be någon ta en print screen och skicka, säger hon och skrattar.

Vad är det roligaste med ditt jobb?

– Handbollen. När jag började med det här visste jag inte vad jag gav mig in på, jag visste inte vem jag var i handbollssammanhang så det var stora frågor i det. Men jag tycker att handboll är roligt och har insett att jag kan mycket.

– Det var en sak jag var osäker på i början, jag har ju bara spelat handboll och tränare har sagt till en hur man ska analysera taktiskt. När jag började jobba insåg jag att jag ser hur man kan ändra på saker, både vad gäller taktiska drag men även beteende. Det kom mer naturligt än jag trodde att det skulle göra.

Du blev överraskad över hur naturligt det var för dig?

– Ja, det blev jag faktiskt. En sak jag har lärt mig är att inte ha en bestämd tanke innan vad jag ska titta efter i matcher utan låta det komma till mig. Men för att svara på din fråga så är det roligaste med jobbet mixen att vara nära så handbollen och att det inte går att ta en omtagning live, allt blir verkligen i nuet.

Hur mycket läser du på om lag och spelare inför en sändning?

– Sverige känner jag att jag kan eftersom jag följer spelarna till vardags på ett annat sätt. Under ett mästerskap är det svårt att hinna följa alla motståndarlag, så jag fokuserar på första gruppen och sen kommer det nya lag där jag behöver sätta mig in
i vilka som har varit bra och hur de har spelat.

– Jag förbereder mig för att jag vill vara trygg i det jag gör. Jag vill inte bli en som bara levererar klyschor och säga saker som vem som helst kan säga, utan säga det som är min sanning åtminstone.

Du verkar ställa rätt höga krav på dig själv?

– Ja, det har jag alltid gjort. Det var både min styrka och svaghet som spelare. Det är konstant prestation som gäller även på TV.

Hanna Fogelström gör sitt fjärde mästerskap som studioexpert, och fler lär det bli.

– Jag har kontrakt med Viasat i tre mästerskap till, det är vad vi har sagt i alla fall. Men det måste kunna kombineras med mitt andra jobb. Det här är mitt extrajobb och som jag brukar säga är det världens roligaste extrajobb.

I slutet av förra säsongen sa Hanna Fogelström upp sig som sportchef i IK Sävehof, detta under en av klubbens mest framgångsrika säsonger någonsin. Det blev guld i SHE, guld i Handbollsligan och massvis med guld under USM.

– Jag har alltid varit Hanna-handboll och är gärna det eftersom jag tycker att det är kul att prata handboll. Men jag behövde distans till det och hitta mig själv.

Den siste augusti slutade 29-åringen i IK Sävehof och den 2 september började hon en ny tjänst som B2B-säljare.

– Mitt problem är att jag fortfarande inte vet vad jag vill bli när jag blir stor. Jag har inte hittat vad som är min grej och något jag vill göra över tid. Men jobbet jag har nu trivs jag väldigt bra med, det är lärorikt att träffa olika typer av människor i olika verksamheter.

– I grunden är det el och energi-frågor och det blir mycket kundbesök. Nu har jag dessutom ledigt kvällar och helger och kan hitta på nya saker då.

Men under december är det handboll som gäller. Hanna utvecklar hur hon ser på Sveriges mästerskap så här långt.

– Sverige har svårt att hitta en hög lägstanivå och så tycker jag att det har varit över tid. När Sverige är bra är de väldigt bra och kan slå alla nationer, men ibland lyser det igenom att kvaliteten kanske inte alltid finns. Frågan är om det handlar om individuell kvalitet hos spelarna, om det är laget eller om det handlar om upplägg på tränarsidan. Men de måste bli mer stabila för att vara ett lag som konstant jagar semifinal.

– Problemet är att de själva inte riktigt verkar veta var de står och det borde man veta. Men det viktigaste är att de höjer lägstanivån så att de kan vara stabila över tid.

Tycker du att det är svårt att kritisera spelarna? Flera i laget känner du ändå väldigt väl.

– Mitt uppdrag är att ifrågasätta, det funkar inte om jag inte skulle stå för något. Som jag ser det kommenterar jag deras utförande av handbollskompetens, det finns inget personligt i det alls. Så länge man kan vara konkret och säga varför någon har varit dålig, kanske visa klipp och förklara. Inte bara säga att någon har varit dålig, det kan vem som helst göra.

– Det är svårare att ifrågasätta tränare och ledarstab eftersom det inte går att se på samma sätt vad de har presterat. Vad gäller spelarna är det uppenbart om de har gjort en bra eller dålig match, det gäller bara att förklara varför.

Vad är ett godkänt resultat för Sverige under VM?

– Jag tycker egentligen att det är viktigare att prata om hur de har utfört saker. Men inför mästerskapet och under mästerskapet tycker jag att det finns bättre lag än Sverige om vi pratar om semifinal. Men vill du ha en siffra säger jag att spela om femteplatsen som de gjorde på EM senast är godkänt, avslutar Hanna Fogelström.