Finland tog första steget mot VM

Johanna Hilli, tidigare i Kristianstad HK. Foto: Ludvig Thunman/Bildbyrån.

En bra start i första tävlingsmatchen på ett och ett halvt år. Med mängder av mål från svenskbekanta, SHE-präglade spelare vann Finland sin första match i VM-kvalet.

Platserna till Japan-mästerskapet om ett år fördelas som vanligt via direktkval från pågående EM, men också i playoff-möten i början av sommaren.

Dit hoppas lagen som för närvarande gör upp i fyrgrupper nå. De fem tillgängliga platserna går till ettan och den bästa tvåan, Finland lade ett tidigt bud på kvalavancemang genom 22–19 mot Färöarna.

Emma Aarnio som slipat på skyttet, 49 mål hittills i VästeråsIrsta under hösten tog med sig formtoppen till landslaget med åtta fullträffar under fredagkvällen.

Finland hade en gås oplockad med Färöarna som gick segrande ur förkvalet till EM. Efter en vändning i andra halvlek, därtill fyra mål av Kristianstads Johanna Hilli och ett vardera av Skurus Ellen Voutilainen och Alexandra Roos från Skara gick det vägen.

– Vi snackade en del om den tidigare matchen. Då förlorade vi med tre mål och nu vann vi med tre vilket känns bra. Det fanns många som var revanschsugna, sade Aarnio till Yle.

Schweiz härnäst, ett snäpp upp på motståndarskalan men en nödvändig nöt att knäcka för att ta sig till nästa kvalsteg.

VM-kval 30 november
Grupp 1, Kosovo–Israel 25–28
Slovakien–Ukraina 36–32
Grupp 2, Färöarna–Finland 19–22
Schweiz–Litauen 21–20
Grupp 4, Makedonien–Azerbajdjzan 41–22
Turkiet–Island 23–36

Grupp 3 är redan färdigspelad. Vitryssland vann med Grekland (4p, -5) som tvåa.