EM-special: Frändesjös förstasexa – Det Martin Ambros tar i blir till guld

TV3-experten Martin Frändesjö listar vem, vilka och vad som är hetast under handbolls-EM 2018. Från studiopositionen tar landslagslegendaren, med sina exceptionellt skarpa handbollsögon, ut en förstasexa som förtjänar det, samt bänkar något han är mindre imponerad av.

1. Geniet Ambros

Rumänien fortsätter att imponera och kunde enkelt avfärda Tyskland på måndagskvällen med 29–24. Vid sidan står Lanzarotesonen Martin Ambros och styr sitt lag på ett imponerande sätt, något han har gjort sedan 2016. Alltid med ett lugn, alltid med glimten i ögat och alltid lika tydlig. Allt han tar i blir guld. Fyra Champions League-guld med ungerska Györ blev facit under hans sex år där. I år i en ny klubb, Rostov, och starten har varit enastående – fem vinster och en oavgjord. Två raka vinster i EM så här långt och imorgon väntar omöjliga Norge. En match Norge inte har råd att förlora, då norskorna riskerar att gå in i nästa runda med noll poäng.

Efter Norges inledande förlust mot Tyskland kom revanschen igår med en 14 måls vinst mot Tjeckien och nu är våra grannar med i medaljracet igen. Jämnaste matchen igår var annars Nederländernas vinst med ett mål mot Spanien. En sanslös spännande match som avgjordes med matchens sista kast av storskytten Abbingh, och nu har Nederländerna skaffat sig en jättefin position i jakten på en semifinalplats.

2. Bäst avkastning

I dagens hyperviktiga match mot Polen så ser jag en del som kan bli väldigt viktig i Sveriges anfallsspel. Polen är stora, starka och lite långsamma i sitt centrala försvar. Detta har gett motståndarna möjligheter att använda sina kantspelare när de har haft en snabb bolltransport, då Polens försvar inte hinner med i sidled. Och när väl bollen kommit ut på kanterna eller in på linjen så har det gett en hög avkastning. Detta ska Sverige utnyttja ikväll, få Polens försvar i rörelse, vilket kommer att ge Sverige möjligheter att avsluta från sex meter, som ofta har en högre skottprocent än skott från nio meter.

3. Smärtsam polsk duo

Det gör ont att ta emot de fysiska polska skyttarna Monika Kobylinska och Karolina Kudlacz-Gloc. De är stora, starka och tvekar aldrig att gå rakt på sak. Här handlar det om att ta emot dessa krafter och inte vika undan, klarar Sverige det är mycket vunnet. Den andra nyckeln är att försöka minimera avsluten från de polska kantspelarna, som är snabba, spänstiga och skickliga på att maximera sina vinklar. Än en gång kommer våra tvåor och ettor få en nyckelroll då firma Kudlacs-Gloc/Kobylinska älskar att utmana brett i banan.

4. Alm växer

Jenny Alm kom in från kylan och blev direkt den viktigaste utespelaren mot Serbien. Hennes spelskicklighet och beslutsamhet gjorde att hon omgående fick en huvudroll i Sverige. Tillsammans med Jamina Roberts bildar de en väldigt intressant duo på vänsternio, något som kan bli nyckeln till framgång i det fortsatta EM-äventyret. En annan fördel med Jenny är hennes försvarskompetens, då hon hanterar de centrala försvarspositionerna på ett bra sätt.

Utöver dessa två så har vi ju jokern Mikaela Mässing, som hade en fenomenal avslutning mot Danmark i match ett. Väldigt många positiva signaler från vänsternio!

5. Tempostark taktik

Spring hela tiden, ligg på gränsen och byt när du är trött. Det är en taktik som fungerat för Danmark och Serbien när de mött Polen tidigare i turneringen. Polen har mattats ju längre matcherna pågått, mycket på grund av att de går väldigt hårt på sin första uppställning, i sin tur för att bänkspelarna inte är tillräckligt bra.

Detta med att ställa om snabbt är ju något som Sverige har i sitt DNA, men just idag blir det än viktigare. Därför vill jag ha en matchbild med fart och fläkt, något som inte Polen vill ha. I höstas vann Polen både mot Frankrike och Danmark i Golden League med 22-16 respektive 23-21, matchbilder med lägre tempo och det passade polskorna.

6. Se upp, Danmark!

Serbien är som bäst när de är som mest uträknade. Och så här innan match är känslan att Danmark är knappat favoriter och har störst möjligheter att ta hem kvällens viktiga drabbning mot Serbien. Men se upp Danmark! Serbien var snubblande nära mot Sverige utan att Andrea Lekic, har kommit igång. Bara fyra mål och fem assists på två matcher från Serbiens största stjärna. Och samma gäller Dragana Cvijic på linjen, bara två mål på två matcher. Dessa två superstjärnor vill naturligtvis lämna ett större avtryck och kan bli helt matchavgörande i kvällens match.

Parallellt med Sveriges grupp så spelar Frankrike mot Montenegro, en match som inte bara handlar om två poäng utan också om turneringens intresse. Skulle Frankrike förlora så går laget vidare med noll poäng och möjligheterna att nå en semifinal minskas radikalt. Samtidigt som en seger för Montenegro skulle vara en skön comeback efter den tuffa förlusten mot Ryssland. Oviss match mellan de två tuffaste försvaren i turneringen, hoppas domarna klarar trycket.

Bänken

Effekten, det är den som ska bedömas från domarna, inte alltid smällen i sig. Det uppkommer oändligt många dueller under en handbollsmatch och det viktigaste bedömningskriteriet vid bestraffningar är just vilken effekt det blev, påverkas inte spelare nämnvärt vid en duell så spela vidare och bestraffa inte ytterligare. Vid kontring eller genombrott utsida två, låt det inte gå inflation i att döma två minuters utvisning bara för att det är kontakt. Leder inte kontakten till någon effekt hos anfallande spelare så spela vidare.

Kvällens EM-sändningar

Tisdag 4 december:
17.00, TV3/Viaplay: Sverige–Polen
17.55, Viaplay: Ryssland–Slovenien
20.55, TV10/Viaplay: Danmark–Serbien
20.55, Viaplay: Frankrike–Montenegro

/Martin Frändesjö