Danska talangens tips till Sverige: ”Fortsätt spring”

Kristina Jörgensen i duell med Kinga Achruk under Danmarks vinst mot Polen. Foto: Ludvig Thunman / BILDBYRN / kod LT / 35558

Mittnio-talangen Kristina Jörgensen blev utsedd till matchens bästa spelare i segern över Polen och deras spelfördelare Kinga Achruk. Och den danska 20-årigen har ett tips till Sverige: ”Fortsätt springa och kontra på dem”.

Det har sett likadant ut för Polen i båda lagets matcher i EM. Första halvleken har varit jämn, både spelmässigt och målmässigt, sen har laget klappat ihop i andra halvlek. Danska talangen Kristina Jörgensen tror att den danska, och den svenska, bredden i truppen blir avgör matcherna mot Polen.

Har du något tips åt Sverige?

– Jag tror att det gäller att fortsätta springa och kontra på dem, för i slutändan har vi en bredare trupp, och jag tycker att Sverige har det också. Så håll er coola i försvaret och fortsätt springa, säger Jörgensen.

I försvaret fick ofta Danmark fast på den polska offensiven efter ett tag. Knepet var att flytta ut försvarare för att smälla på de polska niorna Karolina Kudlacz-Gloc, Monika Kobylinska och Kinga Achruk.

– Vi pratade om att det var viktigt att möta dem längre ut så om de fortsatte att växla så kan du ge dem en knuff och så kan nästa spelare hjälpa till, säger 20-åringen.

Polens dito, spelskickliga mittnian Kinga Achruk, håller dock inte med om att Polen brukar ha problem med ett aggressivt försvarsspel.

 Vi gillar vanligtvis att spela mot sånt försvar, men det var inte vår dag mot Danmark. Så vi får glömma den dagen och förbereda oss mot Sverige med färska sinnen, säger Achruk.

Vad säger du annars om matchen mot Danmark?

– I första halvlek var vi bra i försvar och vår målvakt var väldigt bra men i andra halvlek så tappade vi koncentrationen. Jag vet inte varför.

Det finns dock sparkapital i både Polen och framförallt Kinga Achruk. Den 29-åriga spelfördelaren, som vann Champions League 2015 med Buducnost och har över 140 landskamper, har ”bara” gjort fyra mål. Sveriges förbundskapten frukar att det kan komma mer från den polska stjärnan.

– Hon är normalt sett väldigt rutinerad och är ofta hjärnan bakom deras spel. Sen har hon inte riktigt fått det att lossna i sitt eget målskytte. Men ligger bakom mycket framspelningar och assist och skapar ytor och övertag för andra.