EM-dokument: En nyckel till svensk seger – fånga Rysslands svårfångade nia

Rysslands Anna Vyakhireva i kvartsfinalen mellan Norge och Ryssland under handbolls-VM den 13 december 2017 i Magdeburg. Foto: Carl Sandin, Bildbyrån

Ikväll avgörs definitivt det svenska EM-ödet när landslaget möter Ryssland och där en seger kan innebära semifinal. För att hitta den segern krävs att Sverige får stopp på en av Rysslands mest spännande spelare – Anna Vyakhireva.

Har ni någonsin försökt att fånga en fjäril? Den ser ut att vara så nära, inom fånghåll, du sveper till med handen för att ta den, då byter den irrationellt riktning och flyger iväg och du står kvar med en näve luft. Ungefär så är det att försöka fånga in Anna Vyakhireva.

Rysslands högernia är inte den traditionella typen av en internationell högernia. Hennes 165 centimeter passar mer in på högerkanten, där hon också startade sin karriär. Så kroppen är mindre än de flestas på hennes position, och kanske därför mer svårfångad.

– Det är sagolikt hur hon spelar, säger Montenegros förbundskapten Per Johansson. Det är helt overkligt faktiskt. Så liten och så tunn men hon kommer alltid ur situationerna. Hon har alltid avståndet. Är man för tidig på henne så kommer passningen, är man för sen så springer hon förbi.

De små kvicka knycken i sidled lämnar ofta hennes försvarare bortgjorda på ytan mellan 1:a och 2:a. Alternativet för försvararen är att knuffa henne bort från målet när hon är på väg igenom, vilket ofta leder till straffkast – eller mål ändå. Den högt hållna vänsterarmen söker gärna bortre krysset men om målvakten står där hinner hon ofta vända tillbaka skottet vid närmsta stolpen.

– Jag vet inte ens hur jag göra de där rörelserna, ni får fråga min pappa. Det är improvisation och efteråt kommer jag inte ihåg hur jag gjorde, säger Anna Vyakhireva efter matchen mot Danmark, där hon gjorde nio mål på nio försök.

Pappa Victor Vyakhireva är ungdomstränare för Moskva-klubben Zvezda Zvenigorod. Victor har lärt sina döttrar allt han kan. Annas storasyster, Polina Kuzntetsova, spelar även hon handboll i det ryska landslaget. 31-åriga Polina har gjort över 120 landskamper på vänsterkanten för Ryssland, jämfört med 23-åriga Annas 76 matcher.

Det var även pappa Victor som såg till att placera Anna på högersidan av handbollsplanen, trots att hon egentligen är högerhänt och fortfarande skriver med högern, enligt IHF. Och när Aftonbladets Johan Flinck träffade ryska förbundets informationschef Ivan Vorontsov 2016 frågade han om Vyakhireva.

Vorontsov berättade att Victor Vyakhireva befarade att hans yngre dotter också, liksom Polina, skulle söka sig till vänsterkanten på grund av sin storlek. Därför var han tvungen att ändra på något. Så Anna fick gå ner till sjön vid familjens hus och kasta sten efter sten efter sten i vattnet med vänsterarmen. Vilket onekligen gav resultat.

Vyakhireva har gjort 18 mål hittills i EM, varav 15 har kommit i de två senaste matcherna mot Serbien och Danmark. Hon har även hunnit spela två VM, två EM och vinna OS-guld med Ryssland i Rio 2016. Där blev hon även utsedd till OS-handbollens yngsta MVP någonsin (Most Valuable Player).

Till vardags spelar 23-åringen sin klubbhandboll i ryska Rostov-Don. Laget tog sig till Final Four i Champions League förra säsongen och i år spelade de i samma grupp som svenskbekantingarna Brest, Sävehof och Köpenhamn. Det har även funnits anbud från andra europeiska klubbar, berättar stjärnan i den mixade zonen.

– Jag tänker på det ibland, att flytta utomlands, varför inte. Men det beror inte alltid på spelaren. Jag är nöjd i min klubb och de gör allt för mig. Men i framtiden, vem vet, säger Vyakhireva som har ett år kvar på sitt kontrakt.

Det är förmodligen flera toppklubbar som står i kö med papper och penna och Instagram-presentationen redo för den ryska stjärnan – som omtalas i stora ord från de svenska spelarna inför matchen.

– Hon är så sjukt duktig i det hon gör, säger Linn Blohm. Det gäller att bara stå framför henne och ta in henne, tänker man. Men hon är en liten jobbig jäkel. Det är jättesvårt att få fast på henne. Hon är bra på att finta, gå på genombrott men också att hitta linjen. Vår vänstertvåa kommer att få en extrem svår uppgift.

En av de vänstertvåor som kommer att ta sig an den uppgiften blir Jamina Roberts. Sveriges vänsternia har spelat fint försvarsspel genom turneringen men ikväll får hon verkligen vara beredd med håven.

– Hon är inte så stor, inte så stark och inte så snabb men hon har någon kroppsfint som är helt … jag fattar inte vad hon gör. Hon drar undan kroppen på något sätt där man vet ungefär vad hon ska göra, men man går på den ändå, säger Roberts.

– Så vi måste få stopp på deras anfallsspel och försöka låsa dem så att de inte får spela med så mycket fart som de gillar. För jag tycker att Vyakhireva är en av världens bästa spelare. Jag har fullt sjå ikväll.

Sverige – Ryssland startar kl 18:00 och sänds på TV3 och Viaplay

LÄNK: Flincks blogg: Min OS-trupp, drömgruppen, ”Busschauffören”, Anna Vyakhireva…