Efter dagens matcher: Samtliga lag har chans att gå vidare

Zsuszanna Tomori. Foto (arkiv): Sebastian Lamotte /BILDBYRÅN

Sverige säkrade gruppsegern och kan spela helt utan press i den sista omgången. Dagens matcher var täta och jämna och det märktes att mycket står på spel. Efter den näst sista omgången har alla lagen en teoretisk chans att nå kvartsfinalen.

Grupp A

Angola har spelat kreativt i anfallsspelet men släppt in många mål. I matchen mot Japan lyckades laget ta sin första seger. I den jämna nedre delen av tabellen ser det öppet ut inför slutomgången. Montenegro tog ett fast grepp om tredjeplatsen efter vinsten mot Sydkorea. Angola och Sydkorea får nu göra upp om den sista slutspelsplatsen i den avslutande omgången. Toppmatchen mellan Norge och Nederländerna var precis så tuff som den förväntades bli. Norge var snäppet vassare i de avgörande lägena och ser fortsatt starka ut inför fortsättningen. Klar gruppetta. Hemmanationen Japan har en minimal chans att ta sig vidare om de besegrar ett omotiverat Norge i den sista matchen – och Sydkorea spelar oavgjort mot Angola.

Dagens resultat:

Angola–Japan 28–25 (15–13)

Montenegro–Sydkorea 28–26 (13–11)

Norge–Nederländerna 29–27 (16–13)

Tabell

 1. Norge, 8p
 2. Nederländerna, 6p
 3. Montenegro, 4p
 4. Japan, 2p
 5. Sydkorea, 2p
 6. Angola, 2p

Grupp B

Sverige är klara gruppsegrare efter Ungerns skrällvinst mot Spanien. Ungern spelade inspirerat och energiskt och kan gå vidare om de vinner mot Sverige. Gruppen är otroligt jämn och det är en stark prestation av de svenska spelarna att inte vara indragna i turerna om de sista kvartsfinalplatserna. Spanien kan behöva ta poäng mot ROC i den sista matchen för att gå vidare. ROC är klara efter att ha besegrat Frankrike med uddamålet, men de har en andraplats i tabellen att kämpa för. Hur det än går får de nu ses som en av turneringens medaljkandidater. Brasilien och Frankrike möts i sista omgången i en vinna eller förvinna-match.

Dagens resultat:

ROC–Frankrike 28–27 (15–17)

Brasilien–Sverige 31–34 (13–15)

Ungern–Spanien 29–25 (14-11)

Tabell

 1. Sverige, 7p
 2. Ryska olympiska kommittén, 5p
 3. Spanien, 4p
 4. Brasilien, 3p
 5. Frankrike, 3p
 6. Ungern, 2p