Danskarna om att hoppa av EM-värdskapet – vill inte ta smällen

Fundersamma danskar. Foto: Ludvig Thunman, Bildbyrån.

Att vara värd för ett mästerskap kan bli dyrt. Det har vi sett flertalet tillfällen vid flertalet olika arrangemang. Det danska förbundet berättar nu att de inte vill arrangera mästerskapet om inte det europeiska handbollsförbundet hittar en ekonomisk hållbar lösning.

Danmark och Norge

Den tredje december är damernas EM 2021 planerad att dra igång. Två av våra grannländer, Danmark och Norge står än så länge som värdar för arrangemanget vars finaler skulle spelats fyra dagar innan Kalle Anka. Men nu är läget desto mer osäkert, hur blir det med det danska och norska värdskapet?

Det danska handbollsförbundet berättar nu för tidningen BT att de vill ha någon form av ekonomiskt skydd om de fortsatt ska stå som värdar för evenemanget. Där berättar också det danska förbundets ordförande om att han pratat med hans norska motsvarighet som känner likadant. De vill hålla mästerskapet men vill ha ekonomiska garantier för det.

Garantier annars avhopp

Grunden till den danska oron är som så mycket annat COVID-19. Pandemin gör att det är omöjligt för arrangören att sälja biljetter till evenemanget, och de vet heller inte hur många de får sälja om/när de får besked om att publiken får komma in på läktarna.

Nu vill både danskarna och norrmännen att det sätts upp en plan för hur problemet ska lösas ekonomiskt, då det är tveksamt hur mycket intäkter EM kommer driva in kontra hur stora utgifterna kommer att bli. Danska förbundets ordförande berättar för BT hur de vill att det europeiska förbundet ska agera i frågan. En del är hur EHF får fundera på hur de ska agera för uteblivna intäkter. Danskarna är villiga att hålla mästerskapet, men de vill inte betala för det.

”Vi har sagt i Danmark att vi är villiga att hålla mästerskapet och lägga mänskliga resurser i form av våra frivilliga samt anställda, men om vi måste lägga in pengar, är det inte intressant för oss.”, säger Bertelsen till BT.

Bertelsen fortsätter med att förklara att ekonomisk vinst för förbundet inte är anledningen till att de ville arrangera mästerskapet från början, utan att det mest handlar om det som nu är osäkert, publiken.

”Det är synd om vi ska hålla ett mästerskap där damerna inte får få stöd av 12 000 åskådare i Boxen, för det är först och främst anledningen till att vi gör detta. Ekonomiskt sett kan vi leva med att gå runt, men det borde inte kosta oss, säger Bertelsen till BT.

Annat land kan ta över

Danmark kan i slutändan släppa sitt värdskap om ingen ekonomisk garanti ges av European Handball Federation (EHF). Om det inte ger, får något annat land ta över. Men intentionerna är dock fortfarande att arrangera berättar Bertelsen i BT.

Det danska laget ska spela i en grupp med Frankrike, Montenegro och Slovenien. Senast Danmark stod som värd för ett handbollsmästerskap var 2019, då det danska herrlandslaget gick och vann VM-guld.