Covid-19 i damlandslaget – tre spelare lämnar truppen

Johanna Westberg. Foto: Christoffer Borg Mattisson, Bildbyrån

Det svenska damlandslaget spelar avgörande VM-playoff på onsdag. Det får de göra utan Johanna Westberg, Jamina Roberts och Johanna Bundsen.

Det är Handbollslandslaget.se som rapporterar om fall av Covid-19 i det svenska damlandslaget. Johanna Westberg lämnade ett positivt snabbtest vid ankomst till Köpenhamn och lämnade truppen med omedelbar verkan.

Ur truppen faller också Jamina Roberts och Johanna Bundsen som delade rum med Westberg sista natten i Kiev. De har inte visat några positiva tester men så här resonerar landslagsläkaren Örjan Johannesson:

– Deras snabbtester var negativa, men i och med att de bott tillsammans med en spelare som lämnat ett positivt har vi valt att inte ha dem kvar i truppen. Det finns ingen anledning att chansa eller sätta andras säkerhet i fara även om vi förstås hoppas att de inte har smittats.

På målvaktsfronten har Sverige två målvakter kvar i truppen: Jessica Ryde och Evelina Eriksson. Däremot kallas två av reserverna in till matchen på onsdag. Det handlar om Isabelle Andersson (H65 Höör) och Vilma Matthijs Holmberg (Skuru IK).

– Skulle något mer hända runt laget kanske det blir aktuellt att ta in någon ytterligare spelare, men det är ingenting som är klart nu. Vi har en bra bredd i svensk handboll där många spelare knackar på dörren, den här gången får ”Bellen” och Vilma chansen att visa upp sig, säger förbundskaptenen Tomas Axnér till Handbollslandslaget.se.

Matchen på onsdag spelas i Lund med avkast 18.10. Den visas på SVT 2 och SVT Play. Sverige har ett bekvämt övertag med 28-14 med sig från utflykten till Ukraina så en biljett till Spanien-VM är trots dessa bortfall inte långt borta.